Ongeregeldheden bij verjaardag Haïti

Op de tweehonderdste verjaardag van de republiek Haïti, het eerste land dat zich losworstelde van blanke overheersing, is het eergisteren op verscheidene plaatsen tot ongeregeldheden gekomen.

Een konvooi van president Jean-Bertrand Aristide, met daarin ook president Thabo Mbeki van Zuid-Afrika en de Amerikaanse acteur Danny Glover, werd beschoten bij de havenstad Gonaives. Gonaives, waar de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1804 werd uitgeroepen, is sinds een jaar vrijwel helemaal in handen van een bende die wist te ontsnappen uit de gevangenis. Haïtiaanse politieagenten en Zuid-Afrikaanse militairen die de staatshoofden begeleidden, beantwoordden het vuur. De twee leiders bleven ongedeerd.

In de hoofdstad Port-au-Prince traden aanhangers van Aristide en politieagenten hard op tegen demonstranten. Volgens artsen zijn zeker tien mensen gewond geraakt, van wie twee schotwonden hadden opgelopen. Tijdens de demonstratie wist een onbekend aantal gevangenen te ontsnappen.

De demonstranten eisten het vertrek van Aristide die wordt beschuldigd van corruptie en politiek onvermogen. De president was tien jaar geleden de hoop van de straatarme Haïtianen. Van de bijna acht miljoen inwoners lijdt echter nog steeds tweederde aan ondervoeding. De regering bestaat uitsluitend op papier, omdat een coalitie van vijftien partijen weigert Aristide te erkennen. Zij menen dat er geknoeid is met de verkiezingen in 2000. Waarnemers bevestigen dit, en hulpgoederen en -geld heeft Haïti daarom nauwelijks gekregen. De Haïtiaanse regering gaf naar verluidt 15 miljoen dollar uit aan de festiviteiten.