Nauta Dutilh in dochters Parmalat

Het Nederlandse advocatenkantoor Nauta Dutilh is vertegenwoordigd in de directie van drie Nederlandse Parmalat-dochters, samen met onder anderen Luciano Del Soldato. Deze voormalig financieel bestuurder van Parmalat is afgelopen woensdag door de Italiaanse autoriteiten gearresteerd. Hij wordt door justitie verdacht van betrokkenheid bij de miljardenfraude bij het Italiaanse zuivelconcern.

Nauta Dutilh is via dochtermaatschappij Forum Administrations BV bestuurder van Parmalat Netherlands NV, Parmalat Finance Corporation BV en Parmalat Capital Netherlands BV, alle in Rotterdam gevestigd. De drie maatschappijen werden door Parmalat opgericht om juridische, fiscale of financiële redenen. Internationale concerns kiezen vaak Nederland als vestigingsland wegens de vrijstelling van dividendbelasting voor houdstermaatschappijen.

Bestuursvoorzitter J. van Marwijk Kooy van Nauta Dutilh, het grootste advocatenkantoor van Nederland, zegt in een reactie weinig te kunnen zeggen over de directiezetels. ,,Ik ken die vennootschappen niet, daarvoor operereer ik op te grote afstand. Natuurlijk heb ik de eindverantwoordelijkheid, maar Nauta Dutilh is nauwelijks inhoudelijk betrokken. De daadwerkelijke werkzaamheden worden uitgevoerd door een trustmaatschappij waarmee wij een contract hebben gesloten. Het zou mij zeer verbazen als wij intensiever betrokken zouden zijn bij de Parmalat-affaire.''

Trustmaatschappij Amaco bv, die voor Nauta Dutilh de werkzaamheden uitvoert, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Trustmaatschappijen nemen het bestuur en de administratie van vennootschappen uit handen. Meestal doen zij dat voor vennootschappen die als vehikel worden gebruikt voor speciale doeleinden. [Vervolg NAUTA: pagina 23]

NAUTA

Parmalat heeft ook filialen op Antillen

[Vervolg van pagina 1] Naast Del Soldato en Forum Administrations hebben een Amsterdamse bankier en een accountant uit Rotterdam zitting in het bestuur van de drie Nederlandse Parmalat-dochters. Accountant H. Muurs van HLB Den Hartog Accountants & Consultants weigert ieder commentaar.

Bankier E. Logeman van het in Amsterdam gevestigde Maduro & Curiel's Trust BV, onderdeel van de Antilliaanse MCB Bank, zegt ,,het niet verstandig te vinden'' mededelingen te doen.

Logeman is eveneens vertegenwoordigd in de directie van twee Antilliaanse vennootschappen van Parmalat die door de Italiaanse justitie worden verdacht van onregelmatigheden. Het gaat om de op Curacao gevestigde dochterbedrijven Curcastle en Zilpa die in respectievelijk 1990 en 1994 zijn opgericht.

Claudio Pessina van Parmalats interne accountantsdienst, die op dezelfde dag als Del Soldato is gearresteerd, zit eveneens in de directie van beide Antilliaanse vennootschappen.

GOEDE MELK: pagina 21