Mullah Krekar is opnieuw opgepakt

Mullah Krekar, leider van de Iraaks-Koerdische Ansar al-Islam-beweging, is gistermiddag in Oslo opnieuw gearresteerd. De Noorse justitie zou nieuwe aanwijzingen hebben dat hij betrokken is bij aanslagen. Ansar al-Islam wordt door de VS in verband gebracht met het terreurnetwerk Al-Qaeda en zelfmoordaanslagen, maar bewijzen zijn nooit geleverd. Krekar werd al eerder opgepakt, maar door een Noors gerechtshof op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs. Hij ontkent dat Ansar-al islam banden met Al-Qaeda heeft.

Krekar, die vorig jaar enkele maanden in Nederland vastzat voordat hij werd uitgezet naar Noorwegen, wordt vandaag aan een rechter-commissaris voorgeleid, aldus zijn broer gisteravond telefonisch vanuit Oslo. Op de website van de Noorse opsporingsorganisatie ›kokrim wordt gemeld dat Krekar vier weken zou moeten worden vastgehouden. Over de aanklacht wil justitie geen mededelingen doen. Noorse media berichten dat ›kokrim elektronische informatie zou hebben opgevangen ,,die Krekar in verband zou brengen met recente Ansar al-Islam activiteiten''. Krekars broer noemt dat onzin. Volgens hem wordt een excuus gezocht om de mullah weg te krijgen uit Noorwegen, waar hij een vluchtelingenstatus heeft. Krekar houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Politici dringen aan op zijn uitzetting. Ook de verantwoordelijk minister Solberg wil Krekar als ,,gevaar voor de openbare orde'' het land uithebben. Hij heeft dat via procedures weten te voorkomen.