Modder houdt trucks tegen

Vader Jan en zoon Gerard de Rooy, favorieten voor de eindzege in de woestijnrally Le Dakar, mochten gisteren noodgedwongen genieten van een vrije dag. De vrachtwagenchauffeurs hoefden in de tweede etappe niet in actie te komen, omdat het parcours onbegaanbaar bleek door een gecrashte wagen. Door de regen was het landgoed van château Montplaisir bij Narbonne bovendien veranderd in een modderpoel.

Bij de auto's kwam maar een beperkt aantal wagens over de finish in de 25 kilometer lange klassementsproef. Van de 142 deelnemers konden maar 47 equipes een tijd neerzetten, de rest kreeg een door de jury toegewezen gemiddelde. De Spanjaard Josep María Servia (Schlesser-Ford) profiteerde van de chaos en schreef de etappe op zijn naam.

Bij de rallywagens ging het mis. De buggy van Fransman Claude Arnoux kwam op zijn zij terecht en bleef steken in de zuigende modder. Zelfs de bulldozer die de vierwieler moest uitgraven, zakte weg. Het duurde een uur voordat het traject weer vrijkwam. Inmiddels waren zoveel wagens in de problemen gekomen, dat de organisatie besloot tot een afgelasting.

Auto's die al waren gestart, moesten rechtsomkeert maken. Zoals de Kia's van de Nederlanders Herman Hutten en Bob ten Harkel. ,,We waren ongeveer acht kilometer onderweg en het was inderdaad een grote modderpoel. Terug op de parkeerplaats zijn we meteen de wagens gaan schoonschrobben'', zei Ten Harkel.

De motorrijders konden de tweede maar de eerste voor het klassement meetellende etappe wel in zijn geheel afleggen. De Fransman Fretigne was op een Yamaha de snelste en versloeg de KTM-favorieten Despres, Roma en Sainct.

Eric Verhoef eindigde als negentiende. De crosser uit Veldhoven was daarover zeer tevreden: ,,Ik heb soepeltjes gereden. Vorig jaar ging ik bij de proef in dit gebied nog pijnlijk onderuit, maar nu had ik geen problemen. Het was een beetje `slipperig', maar dat beviel me wel. Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden. Ik denk dat ik zaterdag voor de eerste plaats kan meestrijden in de strandproef van Castellón.''

Die Spaanse kustplaats was gisteren eindhalte van de 523 kilometer lange verbindingsroute vanaf Narbonne, en vandaag het toneel van de korte proef op het strand. Daarna reist de karavaan van bijna zeshonderd voertuigen via Gibraltar door naar het Afrikaanse continent en kan de Dakar Rally daadwerkelijk beginnen.