Medaillekansen?

Voor veel sporters staat 2004 in het teken van de Olympische Spelen, die van 13 tot en met 29 augustus in Athene worden gehouden. Wat zijn de verwachtingen?

Mark Huizinga, olympisch kampioen judo: ,,Ik heb de capaciteiten om weer mee te doen om de olympische titel. Maar ik ben er nog niet klaar voor. Het zou ook niet goed zijn als ik nu al op mijn top zou zitten. Afgelopen jaar was een pechjaar. Door blessures heb ik niet mijn hoogste niveau gehaald. Ik ben pas nu lichamelijk weer fit. Ik heb enorm veel zin in de Olympische Spelen. Dat is voor iedere sporter sowieso de top. Kwalificeren moet geen probleem zijn. Ik sta nu tweede op de Europese ranglijst en de eerste negen gaan naar de Spelen. De Europese kampioenschappen in mei worden een mooie test voor `Athene'. Ik wil daar minimaal hetzelfde niveau halen als in Sydney. Ik ga voor een medaille. De concurrentie verschilt niet veel ten opzichte van vier jaar geleden. De druk wordt wel groter naarmate Athene dichterbij komt. Maar daar ben ik aan gewend als olympisch kampioen. Op alle grote toernooien kijken de tegenstanders naar je.''

Anky van Grunsven, won goud in Sydney (2000) op het onderdeel dressuur met haar paard Bonfire: ,,Athene is dit jaar hét doel, maar verwachtingen heb ik nog niet. Ik heb afgelopen jaar weinig gedaan (als gevolg van een beenbreuk, red.) en ik heb een ander paard. Met Salinero heb ik pas een paar wedstrijden gereden. We moeten nog aan elkaar wennen. Ik zit nu in een opbouwfase. Het is moeilijk om mijn kansen voor Athene in te schatten. Recentelijk bij de wereldbekerwedstrijd in Mechelen (winst Grand Prix en kür, red.) had ik het gevoel dat ik weer op mijn oude niveau zat. Ik vertrouw erop dat ik 100 procent fit ben in Athene. Maar ik heb een jong paard. Het wordt dus moeilijk ten opzichte van tegenstanders die al een paar jaar met hetzelfde paard rijden.''

Teun de Nooijer, werd in Sydney olympisch kampioen met de Nederlandse hockeyploeg: ,,Laten we ons eerst maar eens plaatsen bij het kwalificatietoernooi van maart in Madrid. Dat wordt nog een hele opgave. Bij het Europees kampioenschap in Barcelona liep het niet zo lekker. We hebben bovendien in Terry Walsh een andere trainer en we hebben ook een nieuw begeleidingsteam. Een nieuwe coach heeft tijd nodig om een team naar een topprestatie te leiden. Als we ons kwalificeren en ik heb er vertrouwen in dat dat wel lukt met deze spelersgroep doen we er alles aan om opnieuw goud te winnen. Maar in Sydney waren we de favoriet; toen moesten we winnen. Nu zijn we de underdog. Duitsland en Australië zijn de grote kanshebbers op goud.''

Joop Alberda, technisch directeur NOC*NSF: ,,De uitdaging voor Athene is het evenaren van de 25 medailles van Sydney. Dat lijkt me reëel, want Nederland heeft er de sporters voor. We hebben al een bredere groep bij atletiek en badminton. In de toekomst moeten we meer disciplines naar de Olympische Spelen brengen. Verlies is altijd mogelijk. Als de atleten hun sport maar goed verkopen en passie en techniek aan elkaar koppelen. Dan kan het volk trots zijn op het collectief, ook al haal je geen of minder medailles. De sporters moeten wat teruggeven aan het volk. De olympische ploeg moet in Athene ambitie, passie, trots en enthousiasme uitstralen. De medailles zijn daar dan mogelijk het gevolg van.''

Jeroen Dubbeldam, won in Sydney goud op het onderdeel springen met het paard De Sjiem: ,,Ik ben er nog niet zo mee bezig, dus druk voel ik niet. De Spelen zijn nog ver weg en je moet nooit te ver vooruitkijken. Zeker niet met een paard. De Sjiem heeft door een rugblessure een moeilijk jaar gehad. Het paard is nu weer fit en heeft de laatste maanden een paar goede wereldbekerwedstrijden gelopen. Ik hoop dat ik De Sjiem deze zomer zo kan houden. Als ik vormbehoud toon, moet ik me kunnen kwalificeren. Het wordt heel moeilijk om een medaille te halen. De concurrentie is altijd sterk. Ik kán meedoen om de medailles als het paard en ik in goeden doen zijn. Maar dan moeten alle stukjes van de puzzel in die zestig seconden wel in elkaar vallen. Dat hangt ook af van mijn vorm en het geluk van de dag.''