Mark Lanegan Band: Here Comes That Weird Chill

Als voorproefje van Mark Lanegans in februari te verschijnen solo-cd is er nu vast een ep met acht liedjes uit. Er is nogal wat veranderd in Lanegans muzikale opvattingen. De voormalige zanger van grunge-band The Screaming Trees en huidige zanger van rockband Queens Of The Stone Age maakte eerder al solo-cd's. Maar de singer/songwriter met zijn klagelijke overpeinzingen is nu verleden tijd. Op Here Comes That Weird Chill klinkt Lanegan eerder als een maniak, type Jack Nicholson in The Shining.

Zijn stem grauwt, het gitaarspel is zo snijdend dat je er een boom mee kunt vellen, alles knarst en piept als in een spookhuis. Met veel zorg heeft hij het onheilspellende geluidsbeeld in elkaar gezet, geholpen door de Queens Of The Stone Age-kliek: Josh Homme op gitaar, Nick Oliveri op bas en vrienden als Dean Ween en Greg Dulli. Opvallend zijn de `loops' met geluiden schijnbaar afkomstig uit een bouwput. Soms klinkt de ep wat te gefreakt, maar soms ook adembenemend onheilsspellend.

(BBQ 373cd)