Man zoekt man

Sophie de Klerck (38) is fulltime voorlichter bij een internationaal bedrijf, moeder van Max (6) en Tom (3), woont samen met Mark (40) en vertelt over haar drukke leven.

,,Happy New Year, Sophie!'' Voor ik het kan voorkomen zoent onze HR-man me op mijn wangen. Hoe is het toch mogelijk dat je altijd weer wordt gezoend door mannen die je niet wil zoenen. En wie jij wel wilt zoenen laat juist af.

Opletten nu, de ceo begint zijn speech. ,,Gelukkig nieuwjaar allemaal! Het zal een jaar worden met prachtige return on investment mogelijkheden voor ons. De investeringen in Azië beginnen vruchten af te werpen en...''

Hoe is het mogelijk, waarom is die speech weer zo belachelijk mannelijk, straight back to business? Geen enkele warme zin als `ik hoop dat jullie een fijne kerst hebben gehad, met je geliefden tijd hebt doorgebracht, en nu er weer tegenaan met z'n allen'. Nee, pure business focus. Een vrouw zou dat toch beter doen. Daarom moet ik meer invloed krijgen. Mijn baas heeft mijn suggesties voor een beetje human touch, die ik vlak voor de vakantie bij hem had ingeleverd, weer fijn genegeerd. Dus eenmaal op die positie, dan voer ik verandering door. Een van mijn goede voornemens voor komend jaar.

Niet dat ik persoonlijk fijn met mijn geliefden de Kerst heb doorgebracht. Mijn Mark en ik hebben zo geciviliseerd mogelijk gedaan. Braaf naar familie en schoonfamilie, oud en nieuw met vrienden gevierd. Maar van toenadering en vrede in ons eigen gezinnetje is nog geen sprake.

Ai, daar komt de chief financial officer aangelopen. ,,Gelukkig nieuwjaar, Sophie.'' Te laat voor dekking. Smak, smak. Bijna op mijn mond! Getver.

Aha, daar is onze topman op strategie. Net als ik mijn hand uitsteek om hem het allerbeste te wensen, spreekt hij mijn baas aan die naast mij staat. Wat is dat nu weer. Man zoekt man. Daar draait het allemaal om in dit bedrijf. Man zoekt man voor shoptalk, man zoekt vrouw om te zoenen. Ga maar snel op zoek naar een vrouw om zaken te doen.

Daar loopt Irene, van purchasing. ,,Hi Sophie, let's toast op een goed vrouwenjaar.'' ,,Same to you. Laten we een goed begin maken door nu eindelijk dat vrouwennetwerk op te zetten.'' ,,Perfect idee. Als tegenpool voor het haantjesgedrag van de heren. Zullen we de eerste bijeenkomst beleggen in februari?'' ,,Deal. Ik zorg voor een gastspreekster. Regel jij dan de sponsor op board niveau.'' ,,Sponsor op board niveau?'' ,,Ja, dat is dé opportunity voor een vrouwennetwerk, dat je een sponsor hebt binnen het bedrijf op dat niveau, die budget kan regelen en zorgt voor status. Anders wordt zo'n netwerk al gauw gezien als een groep kakelende kippen. En we hebben een erkend diversiteitsprobleem, dus we kunnen vast wel iemand interesseren.''

Nee, wat doet hij hier, is dat mijn Fransman? ,,Sophie, surprise for you, uh? I had a meeting with your boss, our boss, this morning, regarding my position, you know. I can stay. Thanks to you, chérie.'' Ik kijk op mijn horloge. Zes uur, tijd voor een cocktail elders. ,,Come on, let's celebrate.''