Makelaars manipuleren woningaanbod

NVM-makelaars en huizenverkopers manipuleren met te koop staande huizen, door ze een paar dagen van de markt te halen en daarna als nieuw aan te prijzen. De afgelopen drie maanden is dat over heel Nederland verspreid meer dan 2.700 keer gebeurd.

Eerder stelde de makelaarsorganisatie NVM nog dat deze praktijk alleen in Amsterdam noemenswaardig voorkomt. Door huizen tijdelijk van de markt te halen en ze korte tijd later als `nieuw' te herintroduceren, krijgen de panden herhaalde aandacht van potentiële kopers.

,,De cijfers worden door het verwijderen en herintroduceren vertroebeld, de markt wordt te rooskleurig voorgesteld'', zegt hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft P. Boelhouwer. De Nederlandsche Bank tekende afgelopen zomer aan dat het door deze praktijk lijkt alsof huizen korter te koop staan dan daadwerkelijk het geval is.

De manipulatie blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad op basis van alle woningen die het afgelopen kwartaal te koop stonden op Funda.nl, de website van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. In deze periode werden in totaal 113.000 huizen te koop aangeboden op Funda, met een marktaandeel van 80 procent en 100.000 bezoekers per dag veruit Nederlands grootste huizensite.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars wil geen commentaar geven. Eerder keurde de NVM de praktijken nog af. Het systeem van herintroducties zou alleen in Amsterdam toegepast zijn, zei de NVM afgelopen zomer. De makelaars rekenden de woningmarktcijfers van deze stad daarop opnieuw door. In de rest van Nederland zou de manipulatie verwaarloosbaar weinig voorkomen, stelde de NVM toen.

,,Iedereen doet het'', zegt H. Rutte, makelaar te Haarlem. ,,Want het werkt. Woningzoekenden denken dan: hé, een nieuw huis.'' Als een woning te lang te koop staat, wordt er niet meer naar gekeken, denkt ook makelaar B. Bakker in Bergen op Zoom. ,,Je dient rekening te houden met je opdrachtgever. Daarbij zijn alle middelen geoorloofd.'' Volgens hoogleraar Boelhouwer raakt een woning ,,besmet'' wanneer deze te lang te koop staat.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de vraagprijs van 10 procent van de woningen die te koop staat is verlaagd. Op het moment staat een recordaantal van 100.000 woningen te koop. Met name bij de duurdere huizen loopt de verkooptijd op en zijn de prijsaanpassingen het sterkst. Bij woningen tussen één en twee ton werd de vraagprijs met gemiddeld 4,5 procent naar beneden bijgesteld, bij huizen van meer dan een miljoen euro daalde de vraagprijs met ruim 10 procent.

Zaterdags Bijvoegsel : pagina 34

www.nrc.nl : dossier woningmarkt