Leg neer die bal

Cocktailparty's laat Morris Tabaksblat deze dagen zoveel mogelijk aan zich voorbijgaan. Hij kan geen bitterbal in zijn mond steken of er komt een corporate executive officer of iemand uit een vergelijkbare inkomenscategorie zich beklagen over zijn salaris of het aantal commissariaten dat de commissie Tabaksblat aan banden gaat leggen. De voorzitter van de commissie Tabaksblat begint daar een beetje genoeg van te krijgen, verklaarde hij vorige week in een interview.

En het ergste voor hem is dat hij nog lang niet van het gezeur af is, ook al heeft de definitieve code vorige maand het licht gezien. Dit jaar krijgen de 113 bepalingen kracht van wet en menig bedrijf heeft al ontdekt dat deze dringende aanbevelingen verder gaan dan de hoogte van de gouden handdruk en het maximale aantal commissariaten. Wie de discussie alleen in de media volgde zou kunnen denken dat het alleen maar over geld en commissariaten gaat.

Nog even en Tabaksblat kan ook stoppen met het lezen van kranten. Deze week had het beursfonds De Vries Robbé de primeur. Afgelopen dinsdag kregen de aandeelhouders een verkapte winstwaarschuwing voor 2003 voor hun kiezen. Reden? De code van Tabaksblat. Het bedrijf dat onder meer actief is als vastgoedmaatschappij begroot de kosten van de code op 200.000 euro, ofwel 10 procent van de huidige beurswaarde. Dat is een fractie lager dan de winst van 233.000 euro in 2003. Over de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg de omzet 873.000 en de winst 77.000 euro, dus geen wonder dat Tabaksblat erin hakt. Onder meer een aangepaste internetsite voor de beleggers loopt volgens het bedrijf stevig in de papieren.

Met zulke hoge kosten lijkt het zeker dat Tabaksblat nog meer winstwaarschuwingen zal veroorzaken. Wellicht zal hij een goede opvolger worden van roemruchte winstdempers als de Azië-crisis, millenniumproblematiek en de omwisseling van de euro. Mogelijk is zelfs de dure euro straks niet meer nodig als verklaring voor tegenvallers.

De kosten van Tabaksblat zitten vooral in betere faciliteiten voor commissarissen en beleggers en in het aantrekken van deskundigen die adviseren over goed ondernemingsbestuur: een dag na de publicatie van de code stuurden advocaten al uitgebreide informatiepakketten rond.

Maar er is een troost. Een onderzoek van McKinsey toont aan dat bedrijven met goed bedrijfsbestuur op de beurs gemiddeld 8,5 procent beter presteren dan de zwakke broeders. En die hogere koersen zijn op termijn weer aantrekkelijk voor de opties van de topmannen.

Zodra de winstwaarschuwingen voorbij zijn kan Tabaksblat weer het borrelcircuit in.