Koop een waakhond, blaf zelf

Maandelijks stort ik, als belegger met weinig kennis van zaken, een vast bedrag in een wereldwijd beleggingsfonds. Mijn hoofddoel is om in twintig tot dertig jaar een redelijk bedrag op te bouwen, zonder me regelmatig in de materie te hoeven verdiepen. Nu zit ik toch met vragen, want de prestaties verschillen nogal. Allereerst moet ik natuurlijk een keus maken voor de strategie die een beleggingsfonds volgt. Vervolgens moet ik me verdiepen in de zichtbare en verborgen kosten die worden berekend. Maar hoe kom ik meer te weten over de grondigheid en de kwaliteit van de beheerders achter deze fondsen?

(M. C.)

U lijkt een boer die een waakhond koopt en 's nachts op blijft om te controleren of het beest tijdig aanslaat. U neemt deel in een fonds om overal af te zijn. Dan moet u de zaken overlaten aan de beheerders, anders moet u gaan sparen. Ik ga er vanuit dat de concurrentie tussen de fondsen de beheerders scherp houdt. De resultaten verschillen op korte termijn, maar op den duur kruipen ze naar elkaar toe, blijkt in de praktijk. De beste en goedkoopste kunt u toch niet vooraf selecteren.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele