Javier Ruibal: Sahara

De Spaanse zanger Javier Ruibal komt uit de Andalusische stad Cadiz en dat is op Sahara goed te horen. Toch is hij geen typische streekartiest, want naast invloeden van flamenco en Noord-Afrikaanse muziek verwerkt Ruibal in zijn grotestadsmix ook Braziliaanse samba, New Yorkse salsa en Californische popmuziek. Een vreemde eend in deze smakelijk ratatouille is `La Flor de Estambul' met alleen pianobegeleiding, dat Ruibal schreef op muziek van Erik Satie.

Waarom deze melodieuze zanger met zijn lenige en krachtige geluid niet eerder doordrong tot de rest van de wereld, zijn eerste plaat is van 1983!, zal wel te wijten zijn aan het idee: Spanje = playa, sangria, tralala. Het voordeel van dit vooroordeel is dat deze inhaal-cd met stukken van Las Damas, Primero en Contrabando ruim een uur muziek bevat.

(Riverboat TUGCD 1030, distr. Music&Words)