Industrie in VS en Europa optimistisch

De industriële productie in Europa en de Verenigde Staten trekt aan. Dat blijkt uit een aantal graadmeters van de industrie die gisteren zijn gepubliceerd. De beurzen reageerden overwegend positief.

In de Verenigde Staten bereikte de ISM-index, waarin inkopers van industriële bedrijven zich uitspreken over hun verwachte bestellingen bij toeleveranciers, het hoogste niveau in twintig jaar. De index steeg van 62,8 in november tot 66,2 in december. Als de index boven de 50 ligt, wil dat zeggen dat de bedrijven verwachten dat ze meer gaan inkopen. Analisten hadden juist een daling van de index naar 61,5 verwacht.

De onverwachte stijging leidde gisteren op de beurs van New York aanvankelijk tot een stijging van de aandelenkoersen, maar aan het einde van de handelsdag was de Dow Jones index toch met 0,4 procent gedaald tot 10.410 punten. De Nasdaq steeg wel licht, met 0,17 procent tot 2007 punten.

In Europa bereikte de vergelijkbare PMI-index, eveneens gebaseerd op de verwachtingen van inkoopmanagers, in december het hoogste niveau sinds januari 2001. De index, die geldt als graadmeter voor de landen van de eurozone, steeg licht, van 52,2 naar 52,4, en staat daarmee voor de vierde achtereenvolgende maand boven de 50, wat op verwachte groei duidt.

De PMI-index bestrijkt 8 van de 12 eurolanden, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland, die bij elkaar goed zijn voor 90 procent van de industriële productie in de eurozone. Opvallend was dat met name Duitsland verantwoordelijk is voor het optimisme over de industriële productie in Europa. Alleen voor Duitsland steeg de PMI-index van 51,1 naar 53,0.

De Europese beurzen reageerden positief op de cijfers. In Amsterdam eindigde de AEX-index gisteren 1,5 procent hoger op iets minder dan 343 punten, dicht bij de hoogste slotkoers van vorig jaar. Ook de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt sloten hoger. De Duitse beurs, die 1,3 procent steeg, kwam boven de psychologisch belangrijke grens van 4.000 punten uit. Ook Groot-Brittannië publiceerde gisteren zijn PMI-index. De graadmeter voor de Britse industrie steeg van 54,7 naar 56, de grootste stijging in vier jaar.