Holland is exotisch

Een tijdje terug sprak ik de Engelse fotograaf Simon Wheatley, die in Nederland werkt.

Hij verdiepte zich maandenlang in de Marokkaanse jeugd in Amsterdam-Oost.

Ik vertelde hem dat Nederlandse fotojournalisten zich zelden tot binnenlandse onderwerpen aangetrokken voelen. Ze vinden Nederland saai, trekken naar het buitenland, naar verre streken. Hij keek me niet-begrijpend aan en riep uit: 'But Laura, Holland is exótic!'

Wie goed kijkt, kan dat alleen maar beamen. Het is nog maar een paar jaar geleden dat tal van steden en dorpen te hoop liepen tegen de vestiging van asielzoekerscentra. Toen het aantal asielzoekers, door de verscherpte Vreemdelingenwet van Job Cohen, drastisch terugliep, sloeg de argwaan plotseling om in grote liefde. Het eiland Ameland kwam bijna in opstand toen het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers besloot het plaatselijke azc te sluiten. Handen af van onze asielzoekers, was het nieuwe parool.

De allermooiste illustratie van deze merkwaardige omslag is op dit moment te vinden in de Friese Wouden. In Zwaagwesteinde werd vijf jaar geleden Marianne Vaatstra vermoord. Alle lokale vingers wezen in de richting van het asielzoekerscentrum van het naburige Kollum en de bevolking eiste sluiting. Iedereen herinnert zich de beelden van de burgemeester die onder tafel duikt, nadat hij door woedende boerenzonen met eieren is bekogeld. Uitgebreid dna-onderzoek heeft tot nu toe geen dader opgeleverd. Het azc is inmiddels gesloten, niet vanwege de volkswoede maar gewoon wegens gebrek aan asielzoekers.

Op hetzelfde moment ontlook in het naburige Kollumerzwaag een romance tussen boer Van der Zwaag en de illegale Nigeriaanse Esther Uhunamure. Zij kan niet gelegaliseerd worden, omdat ze in Nigeria geen geboortebewijs kunnen vinden en dus zou ze het land uit moeten. En zie: het hele dorp staat als één man achter de zwarte boerin. Met burgemeester en al togen ze naar Den Haag om hun woede over het hardvochtige beleid te ventileren.

Handen af van onze illegaal.

Inderdaad, Holland ís exotisch.