Hobbits met een foutje

Ellen de Bruin zag dat fanatieke filmfans al meer dan veertig `fouten' hebben opgespoord in het derde en laatste deel van `The Lord of The Rings'.

Wie bijna drieëenhalf uur naar queestende hobbits, agressieve orks en serene elfen heeft zitten kijken, wil daar ook wel wat mee dóen. Bijvoorbeeld praten over wat er allemaal niet klopte, in The Lord of The Rings: The Return of the King. Op www.moviemistakes.com zijn bezoekers al fanatiek bezig om de film aan stukken te scheuren – de mensgrote spin die Frodo op haar menu had staan, is er niets bij. De fanatiekelingen hebben al meer dan veertig fouten gevonden. Het haar van Aragorn wordt voortdurend langer en korter, bij Frodo zwerft een litteken van de ene wang naar de andere, de body doubles van de hobbits variëren onderling op een andere manier in lengte dan de hobbits zelf. En die bejaarde witte tovenaar die veel te fit voor zijn leeftijd op een wit paard de stad Minas Tirith aan het verdedigen is, dat is natuurlijk ook niet de hele tijd Gandalf zelf: in sommige scènes is het veel minder gerimpelde gezicht van zijn stand-in duidelijk te zien.

Heeft u geen idee waar het over gaat? Om te kunnen meegenieten van Movie Mistakes hoeft u niet per se alsnog ruim drie uur in de bioscoop naar middeleeuws aandoende, maar grotendeels computergeanimeerde gevechten te gaan zitten kijken, als u daar geen zin in hebt. Er staan inmiddels meer dan 3.100 films en (sinds kort) televisieseries in deze internetdatabank, met in totaal meer dan 31.000 fouten.

Zo eten barracuda's bij voorkeur geen anemoonvissen en al zeker geen visseneitjes. Ze jagen eerder in het open water op zilverachtige vissen zoals makreel. Dat is de reden dat zwemmers en duikers wordt geadviseerd niet in het water te gaan met glanzende voorwerpen als een school barracuda's in de buurt is. De moeder, broertjes en zusjes van het anemoonvisje Nemo (uit Finding Nemo, 15 fouten) kunnen helemaal niet door een barracuda opgegeten zijn, zo weten de bezoekers van de internetsite. En wist u dat in Titanic (172 fouten), een film die zich in 1912 afspeelt, een idee van Freud besproken wordt waarover hij pas in 1920 zou schrijven? En nu we het toch over Titanic hebben, actrice Kate Winslet is in het echt ook helemaal niet getrouwd met Leonardo diCaprio. Haar man in het echte leven is American Beauty-regisseur Sam Mendes, en het stel heeft vorige week hun eerste zoontje gekregen, Joe.