Historisch

De mooiste wedstrijd van het vorige jaar was ongetwijfeld de finale van de Bermuda Bowl in Monaco tussen de beide bridgegrootmachten de Verenigde Staten en Italië. De VS wonnen het historisch treffen met het luttele verschil van een imp, mede dankzij een arbitrage. Twee spellen voor het einde hadden de Italianen nog een riante voorsprong van 21 imps en met het laatste spel voor de boeg, waren dat er nog altijd tien. De finale, die over 128 handen ging, leverde fraai en soms sensationeel spelmateriaal op. Spel 86 deed veel stof opwaaien:

O/OW

♠ A B 2

♡ 10 6

♦ A V B 3 2

♣ V 10 3

♠ 10 7 6 4

♠ -

♡ H B 2

♡ 8 3

♦ 10 6

♦ H 8 7 5 4

♣ H 9 6 5

♣ A B 8 7 4 2

♠ H V 9 8 5 3

♡ A V 9 7 5 4

♦ 9

♣ -

In de gesloten kamer speelde zuid, de Amerikaan Jeff Meckstroth, 4♠. Hij troefde de klaverenuitkomst, speelde ♡A en harten na voor de boer van west en claimde twaalf slagen. Nee, zei Alfredo Versace, want als ik nu ♡H op tafel leg, troef je zeker met een honneur op tafel en promoveert er een troef bij mij. Meckstroth moest dat erkennen en ging akkoord met plus 450. In de open kamer bereikten het Italiaanse NZ paar Bocchi-Duboin na een lange en ingewikkelde biedserie 6♠. Oost, die onderweg een ruitenbod van noord had gedoubleerd, doubleerde ook het eindcontract. Zuid deed er met een redoublet nog een schepje bovenop. West kwam uit met ♦10. De leider, Giorgio Duboin, nam het aas op tafel en speelde, net zoals in de open kamer, ♡A en harten na.

West, Bob Hamman, won de boer en speelde eveneens ♡H na. Duboin, net zo als Meckstroth bang dat oost zou overtroeven, troefde hoog en was down: 16 imps naar Amerika. Overigens had Duboin, tegen zijn gewoonte in, een slordigheid begaan. Na de eerste slag had hij eerst even troefaas op tafel moeten leggen, zodat het troefzitsel aan het licht kwam en hij de derde harten veilig kon aftroeven met het tweetje. Het slem gaat trouwens altijd down bij klaverenstart, want dan wordt de leider troefkort. Aan slag met harten moet west dan wel met klaveren vervolgen.

Kijk op wwww.nrc.nl/bridge voor het bridgejaaroverzicht van 2003.