Fiets

Voor een afspraak in het centrum van Rotterdam zet ik mijn fiets aan een paal met een kettingslot. Als ik terugkom, kan ik het sleuteltje van het ringslot niet meer vinden. Ik zou het toch niet in het slot hebben laten zitten? Ik keer mijn zakken binnenstebuiten en mijn tas ondersteboven.

Een groepje junks kijkt geïnteresseerd toe. Als ik na tien minuten zoeken het achterwiel optil om naar huis te lopen, komt er actie. ,,Die gozer met die blauwe pet heeft je sleutel'', sist een Surinamer. ,,Niet omkijken!''

Een jongen met een zwarte muts komt rustig aanwandelen. ,,Ik heb 'm. Ik moest er 7,50 voor dokken. Voor tien euro mag je hem hebben.''

Opgelucht pak ik mijn portemonnee. Ik heb alleen een briefje van twintig euro. ,,Het kost twintig'', zegt de man met de zwarte muts snel. Dat gaat te ver. ,,Tien is tien'', zeg ik zo dapper mogelijk. Zijn maat trekt een pakket bankbiljetten uit zijn zak en trekt er twee tientjes uit. Ik betaal, krijg mijn sleutel en stap zingend op de fiets.