Experts VS naar N-Korea

Noord-Korea heeft een groep Amerikaanse deskundigen toestemming gegeven om volgende week de kerncentrale Yongbyon te bezoeken. Dat meldt de Amerikaanse krant USA Today. Het bericht werd gisteren bevestigd door een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als reis volgende week doorgaat, gaat het om het eerste bezoek van Amerikaanse deskundigen aan Noord-Korea sinds wapeninspecteurs eind 2002 het land werden uitgezet. De Amerikaanse regering verdenkt Noord-Korea ervan kernwapens te ontwikkelen of deze al in bezit te hebben.

Onder de uitgenodigde deskundigen zou zich ook Sig Hecker bevinden. Hij was van 1985 tot 1997 directeur van het Los Alamos National Laboratory, waar de Amerikanen hun eerste kernbom produceerden. De andere delegatieleden zijn een China-kenner van de Stanford universiteit, twee Senaatsmedewerkers en een oud-functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

President George W. Bush zou met de reis hebben ingestemd, aldus de krant. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering noemde het bezoek echter wel een privé-aangelegenheid. ,,Dit is iets waar de Amerikaanse regering niet bij betrokken is, noch zullen wij deelnemen aan de inspecties. Dit is helemaal een privé-initiatief'', aldus de regeringsfunctionaris, die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

Vorige week verklaarde Noord-Korea zich bereid tot overleg met over zijn nucleaire programma. Die gesprekken met Zuid-Korea, de VS, Japan, China en Rusland staan voor begin dit jaar op de agenda. Waar en wanneer het overleg plaatsheeft, is nog niet bekend.