Een euro voor een toetje

EEN ECONOMISCH goed 2004. Dat moet lukken met al die beste wensen. Behalve die van krantenbezorgers nu ook van de glazenwassers die nimmer door uw ruiten blikten. Van pizzakoeriers die nooit met een doos aan de voordeur stonden. En van de bezorgers van ongewenst drukwerk die op verzoek van een sticker uw brievenbus voorbij gingen en voor dat betoonde respect hun beloning opeisten.

VAN PREMIER BERLUSCONI mocht het Europees voedselveiligheidsbureau niet in Helsinki worden gevestigd. Ze wisten daar niet eens waar Parmaham vandaan kwam. Nu zou hij de oorsprong van tiramisu graag per nooddecreet naar Finland verplaatsen. Europese steun is nodig om dit Italiaanse culinaire erfgoed te redden van de ondergang met het voedingsconcern Parmalat. Het wachten is op een reactie van onze eigen vaderlandse hoeder van Europese financiële normen en waarden. Een euro voor een toetje, per piacere. Grazie, dottore Zalm.

HUISHOUDENS MET LAGE inkomens bezuinigen twee keer zo vaak op eerste levensbehoeften zoals voeding als mensen die meer te besteden hebben. In economisch barre tijden wordt het benedenmodale winkelkarretje wat minder vol geladen dan dat van bovenmodaal. Maar een keer uit de supermarkt, belanden de boodschappen in het enige karretje dat van geen economisch wijken weet: de auto.

DE EURO STAAT onder grote druk en torst de zware zegeningen van het succes. De koers schiet omhoog en bedreigt de Europese export. De munt is ook sterk favoriet bij valsemunters. In sommige winkels is het oude geld nog steeds een betaalmogelijkheid en van de oude penningen zijn we ook nog niet los. Bij de Nederlandsche Bank worden nog veel guldens aangeboden. Dat kan nog geruime tijd. Munten tot 2007 en de houdbaarheidsdatum van de biljetten verloopt pas in 2032. Geld stinkt niet.

AFROMEN DIE HANDEL! Beteugelen dat tuig! De FNV komt in actie. De vice-voorzitter van deze vakcentrale wil de vrijblijvende ondernemersbelijdenis van de Commissie-Tabaksblat vervangen zien door verplichte wettelijke maatregelen. Arbeid adelt; ondernemers moeten zich meer richten op de onderneming en minder op hun beloning. De beuk in de bovenlaag.

HET WORDT WEER GEZELLIG op straat. Vooral op de stoep van kantoren en bedrijven. Het nieuwe jaar geeft werknemers recht op een rookvrije werkplek en jaagt rokers de gezonde frisse buitenlucht in. Maar ook deze vooruitgang kent zijn boekhouder. Een per abuis in deze eeuw verzeilde VVD-gedeputeerde wil de genoten rookpauzes laten korten op het salaris. Roken bedreigt de gezondheid. Van uw en onze economie.

    • Cees Verschure