Een dag op het land

In Groningen slaapt Joep Habets als een Ommelander jonker.

In de bibliotheek staat de tafel gedekt voor het ontbijt. De borgvrouwe brengt warme broodjes, een vers gekookt eitje en jus d'orange. De gasten schuiven aan rond de grote eettafel met een stemmig uitzicht over het Groningse platteland, waar een schuw zonnetje de strijd aanbindt met de ochtendnevel. Wie nog niet weet wat de komende dag te ondernemen, kan profiteren van de ervaringen van andere gasten en ook de borgvrouwe weet over dorp en streek te vertellen. De verzamelde titels, over rechtswetenschap, het boerenbedrijf en beeldende kunst, in de boekenkasten laten zich lezen als het verhaal van de bewoners. De voormalige bewoners, want na hun overlijden in 1991 is hun bezit ondergebracht in een stichting. Het huis, een authentieke Groninger borg, wordt zo voor het nageslacht bewaard als een versteend document van het leven van een herenboerenfamilie in de Groninger Ommelanden. De borg is een jaar of vijf geleden gerestaureerd en telt als erfgoedlogies nu twee gastenkamers (95 euro per nacht met ontbijt) en drie appartementen (120 euro). Er zijn mogelijkheden voor feesten, bijeenkomsten en vergaderingen. Ook trouwlustigen kunnen er terecht.

De borg is, als enige in de regio, nog in gebruik als boerderij. De dag tevoren zijn we dan ook aan het eind van de lange oprijlaan monter onthaald door kakelende kippen en kwakende eenden. Wij deelden in hun opgewektheid. De Piloersmaborg is een geliefd adres. Pas na een paar vergeefse pogingen bleek er een weekend plaats voor ons te zijn. Borgvrouwe Themmen geeft meteen een kleine rondleiding en vertelt over de geschiedenis van de borg. Ze moet het verhaal al honderden keren hebben gedaan, maar ze doet het nog steeds met liefde. We horen over de oorsprong van de borg in de zeventiende eeuw, over de jonkers die er woonden en de bouw van een schuur die er een boerderij van maakte. We proeven de sfeer van een statige negentiende-eeuwse boerenwoning.

De gastenkamers zijn in stijl, deels met antiek, ingericht als een kleine huiskamer met een zithoek en een eettafel op een boerenblauw gelakte houten vloer. Ook het andere schilderwerk is in de typerende `vuile' kleuren als mosterdgeel en ossenbloedrood. Er zijn faciliteiten om koffie te zetten of thee, met keuze uit freule's blend, heksenthee en oma's kopje. En daarmee is ook de toon gezet. Je zou er de hele avond willen blijven, de benen opgetrokken op de sofa, met een boek op schoot. Toergenjev zou passend zijn bij zo'n dag op het land in het spoor van de Ommelander jonkers.

Piloersema heeft geen restaurant, maar er is een aantal voortreffelijke eetgelegenheden in de buurt zoals Herberg Onder de Linden in Aduard of Het Schathoes van Borg Verhildersum in Leens. Beide restaurants zijn eerder in deze rubriek besproken. Piloersema biedt ook arrangementen met maaltijden in deze restaurants.

Na de tocht terug over een bochtig weggetje wacht in elk geval de bedstee. Het is een luxueuze bedstee van kloek formaat, met gemakken als leeslampjes, een ventilatortje en een daklicht. De landelijke stilte staat borg voor een goede nachtrust. Bestaat er geen zegswijze 'Slapen als een Ommelander jonker'?

Borg Piloersema, Sietse Veldstraweg 25/27 Den Ham, 050 4031362, www.erfgoedlogies.nl