Drogreden

Hans Timmermans, rector van de SG Spieringshoek in Schiedam, legt in een ingezonden brief (Z, 13 december) nog eens uit waarom leerlingen op zijn school geen hoofddoekjes mogen dragen: ,,Kinderen van alle godsdiensten en gezindten zijn welkom'', zegt hij. ,,Respect voor elkaar is het bindend element, maar respect voor elkaar krijgt geen plaats als kleding nadrukkelijk een uiting wordt van de eigen identiteit'', vervolgt hij.

Voor een rector van een middelbare school, die overwegend bezocht wordt door kinderen in de puberleeftijd, vind ik dit een merkwaardige opvatting. Juist pubers zijn op zoek naar hun identiteit. Het kenmerk hiervan is dat zij daaraan nadrukkelijk uiting geven. Respect tonen voor elkaar betekent toch dat je mensen nooit op grond van hun uiterlijk beoordeelt? Dus of iemand nu een collegeshawl, punkhaar, een ketting met een kruis, of een hoofddoek draagt: kijk naar hoe een mens zich gedraagt, en niet naar wat hij draagt.

De rector moet niet de kinderen verbieden uiting te geven aan hun identiteit, maar ze daadwerkelijk leren respect voor elkaar te tonen. Het beste voorbeeld kan hij zelf geven door zijn eigen vooroordeel ten aanzien van leerlingen met hoofddoekjes aan de kant te schuiven. Pas dan doet hij wat hij zegt: dan laat hij zien dat inderdaad kinderen van alle godsdiensten en gezindten op school welkom zijn.