De Antillen NV in hoger beroep na boete

De Antillen NV, een op Curaçao gevestigde dochteronderneming van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS), gaat in hoger beroep tegen het vonnis dat de rechter oplegde voor het vervalsen van haar administratie en het betalen van steekpenningen aan Curaçaose politici.

Advocaat A. Huizing die namens De Antillen optreedt, bevestigt dat het bedrijf het niet eens is met de veroordeling. De boete van 40.000 gulden (19.200 euro) is het maximale bedrag dat aan een rechtspersoon kan worden opgelegd.

De Antillen is een van de achttien verdachten die twee Curaçaose overheids-NV's heeft opgelicht en/of smeergeld heeft aangenomen of gegeven. Hoofdverdachten zijn Anthony Godett, leider van de arbeiderspartij FOL en adviseur van zijn zus premier Mirna Godett, en FOL-adviseur Nelson Monte. Godett en Monte kregen respectievelijk een en drieëneenhalf jaar cel opgelegd. Zij gaan ook in hoger beroep. Van de andere verdachten, waaronder De Antillen-directeur C.L., wordt maandag bekend of zij in beroep gaan.

De Antillen betaalde via haar aquisiteur R.S. aan Monte 460.000 gulden (207.000 euro) en aan gedeputeerde (wethouder) H.A. van de volkspartij PNP 50.000 gulden (24.000 euro). Het geld werd in de boeken verantwoord als `projectkosten' en `aquisitie'. Doel van de betaling was het krijgen van overheidsopdrachten.

De verdediging stelde onder meer dat niet de rechtspersoon, maar de directeur en de aquisiteur daarvoor verantwoordelijk waren. ,,Het beleid van het moederbedrijf KWS is, dat er door dochterondernemingen geen steekpenningen mogen worden betaald'', pleitte advocaat Huizing van De Antillen. De rechter vond dit argument geen hout snijden. Wanneer het hoger beroep dient, is vooralsnog niet bekend.