Bugs Bunny en Bogart

In `Carrotblanca' wordt de hoofdrol niet gespeeld door Humphrey Bogart, maar door Bugs Bunny, die wortels eet in plaats van sigaretten rookt, maar in cynisme niet voor hem onder doet. Zelfs zijn vertrouwde `What's up Doc?' klinkt extra knauwerig, of moeten we in dit geval zeggen kauwerig? Het was in de oude Warner Bros. Studio's een goede gewoonte om Looney Tunes-cartoons te maken van klassieke films, maar deze dateert pas uit 1995, ruim vijftig jaar na de klassieke film van Michael Curtiz dus. Met Tweety als Peter Lorre/Ugarte, Pepe le Pew als Claude Rains/kapitein Renault, Sylvester als Paul Henreid/Victor Laszlo, Daffy Duck als Sam achter de piano en kat Penelope als Ingrid Bergman. Ze komen allemaal samen in Ricks American `Café au lait' (zoals de oorspronkelijke titel van Casablanca `Everybody comes to Rick's' luidde) in het fictieve land Moronoco.

Wat valt er verder nog te zeggen over de hoofdfilm van deze twee discs tellende editie van `Casablanca'? Nostalgie, tragische liefde, illustere acteurs, verkeerd geciteerde dialogen, het heeft allemaal bijgedragen aan de cultstatus van deze film. En alles wat er over de film te weten is, wordt wel op een of andere manier verteld, in de documentaires, de commentaarkanalen en de analyses van onder andere filmcriticus Roger Ebert en filmhistoricus Rudy Behlmer. Dat Ingrid Bergman naar verluidt tot het einde toe niet wist met wie van de twee mannen ze mee zou gaan, haar oude liefde Rick (Bogart) of haar echtgenoot Victor (Henreid). En dat de beroemde slotzin niet ,,I think this is the start of a beautiful friendship'', is, dat maakten The Marx Brothers er van in A Night in Casablanca (1948). Ach, je zou soms willen dat je die mooie vriendschap met de film helemaal opnieuw zou kunnen sluiten.