Briskey

Is Cucumber Lodge nu een dans- of een luisterplaat? Zelfs na tien keer beluisteren kom je er niet uit. Het debuutalbum van Briskey – het muzikale alias van de 34-jarige ex-popjournalist en concertpromotor Gert Keunen – is een hoogst ritmische plaat, daar niet van. Maar de dansbare vierkwarts housebeat wordt bijna permanent verstopt onder een berg latin-ritmes, een springerig walsje of ratelende breakbeats.

Voor de melodielijnen heeft Keunen, docent aan de Tilburgse Rockacademie, twee blazers, een zangeres en een bassist aangetrokken. Hij heeft hun partijen achteraf verknipt tot staccato loopjes. Daardoor spelen zij iets wat ze in werkelijkheid nooit gespeeld hebben. En dan zijn er nog samples te horen van groepen als Palinckx en Dull Schicksal, niet direct exponenten van de makkelijk behapbare dansmuziek, maar wel bands die verwijzen naar het verleden van Keunen.

Zij maken het soort avant jazz waarmee hij tot halverwege de jaren negentig bezig was. De knappe gelaagdheid van de composities neigt soms naar minimal music met een swing-tic.

Helaas ontbreekt het aan melodische ontwikkeling of pakkende deuntjes waardoor het op permanent hoge snelheid voortrazende album zich ook niet helemaal leent voor de leunstoel. Briskey heeft met Cucumber Lodge een plaat gemaakt waarvoor de juiste luisteromgeving nog gevonden moet worden.

Briskey: Cucumber Lodge (Downsall Plastics, DSL028) Distr Lowlands.