Besneeuwd familieleven-cliché

National Lampoon's `Christmas Vacation' was waarschijnlijk de meeste succesvolle uit een reeks melige komedies en filmparodieën met grapjas Chevy Chase in de hoofdrol, waarin het Amerikaanse familieleven ad absurdum voor lachpijn moest zorgen. Chase is Clark Griwold, een disfunctionele huisvader met goede bedoelingen, voor wie het leven in plaats van een rode loper een ellenlange bananenschil heeft neergelegd. Die is in de kersttijd nog extra glad door de aanwezigheid van kunstsneeuw en punch. Geen cliché blijft kortom gespaard.

De acteurs, waaronder Beverly d'Angelo en Juliette Lewis, destijds debuterend regisseur Jeremiah S. Checkik en scenarioschrijver-producent John Hughes babbelen verbaasd het commentaarkanaal vol, alsof ze zich nu ook nog nauwelijks kunnen voorstellen dat ze in 1989 aan deze film hebben meegewerkt. Aan de andere kant zijn ze volkomen in hun rol gebleven. Ze zíjn die Amerikaanse burgermansfamilie uit de voorstad die niet naar een film kan kijken zonder er over totaal niet ter zake doende dingen doorheen te ouwehoeren. Daar heb je de oorspronkelijke dialogen bij de film niet eens meer voor nodig.

Beverly d'Angelo zeurt over heur haar en borsten. Dan zat haar kapsel weer niet goed, dan leek haar ene tiet wel twee cupmaten groter dan de andere. Terloops merkt ze op dat ze altijd volkomen gestoord werd als ze weer een film met Chase moest draaien. Dat kunnen we ons levendig voorstellen.

Favoriet is de scène waarin pater familias Chase zijn doorzonwoning met 125.000 lampjes en een complete slee met kerstman en rendieren heeft versierd. De rest van de stad beleeft een blackout, de kerncentrales slaan op tilt. Juliette Lewis droog: ,,En dan te bedenken dat we dit in 1989 heel overdreven vonden. Nu ziet heel suburbia er zo uit.''