Beeld hooligan ten onrechte openbaar

Het openbaar ministerie van Amsterdam heeft mede namens de Amsterdamse politie zijn excuses aangeboden aan iemand wiens beeltenis door de politie in de publiciteit is gebracht. Dat zegt de advocaat van de man, mr. G.Hamer.

Het gaat om een man die is aangehouden wegens openlijke geweldpleging bij de voetbalwedstrijd Ajax-Heerenveen op 29 mei 2003.

In november werden beelden van voetbalvandalen in het tv-programma Opsporing Verzocht getoond, evenals in het blad Spits en het Algemeen Dagblad. Het doel van deze actie was achter de identiteit te komen van elf hooligans. Dit gebeurde met toestemming van justitie. Naar nu blijkt in tenminste één geval ten onrechte.

In een brief aan het openbaar ministerie vraagt Hamer zich af welk opsporingsdoel is gediend, wanneer iemand publiekelijk wordt getoond als vermoedelijke dader van een delict, wanneer hij ter zake van dat delict is aangehouden en een verklaring heeft afgelegd. Volgens Hamer is dit een raadsel, tenzij deze actie onderdeel uitmaakt van ,,een verdergaand `name and shame' beleid''.

De raadsman doelt op eerdere uitlatingen van de Amsterdamse politie. Eind december hekelde de leiding van de Amsterdamse politie publiekelijk het gedrag van enkele prominente Amsterdammers na verkeersovertredingen. Woordvoerster E.Florax verwees daarbij onder meer naar wethouder R. Oudkerk. ,,De manier waarop ze zich hebben gedragen, hoort niet bij gezagsdragers''.

De politiewoordvoerder zegt over de man, wiens beeltenis op de tv, in de Spits, het AD en de nieuwsrubriek van de internetsite van de Amsterdamse politie heeft gestaan, ,,hierover kan alleen het openbaar ministerie het woord voeren. Wij brengen in opdracht van het OM in incidentele gevallen de beeltenis van iemand in de publiciteit''.

In een brief van 24 december 2003 aan mr. Hamer schrijft officier van justitie A.Bennis dat de afbeelding van de man ten onrechte is verschenen in de Spits van 17 november 2003. Ook betreurt het OM het dat de afbeelding van de man ,,nadat de politie hierop attent is gemaakt, niet is verwijderd van de internetsite van de Amsterdamse politie''. Volgens het OM had ,,de foto in het geheel niet gepubliceerd mogen worden''.