Babbelen en borrelen met Kamers uit Kopenhagen

De Junior Kamer van Amsterdam staat open voor moderne netwerkende jongeren. Vanavond breekt men zich het hoofd over Koninginnedag. 'Doen we binnenkort een pré-après-skiborrel?'

De ramen van de bovenwoning in hartje Amsterdam zijn beslagen. Van buiten dringt spaarzame verlichting van de winkelstraat naar binnen. Op straat rinkelen de trams, met luide sirenes scheurt een politiewagen langs, er klinken stemmen en gelach van passanten. In het keurige appartement, waar geen boek scheef in de kast staat, kunst de muren siert, het banenblad Carp op de koffietafel ligt en de propere open keuken nauwelijks een spoor draagt van de zojuist bereide maaltijd, zitten de Twinning Commissie en de Culinaire Commissie van de Amsterdamse Junior Kamer in vergadering bijeen.

Het ritueel herhaalt zich eens per maand. Eén van de leden kookt een maaltijd, waarna aan tafel gepraat wordt over de komende activiteiten van de Kamer. Vanavond staat de komende Koninginnedag centraal. Er moet een boot worden geregeld, en een maaltijd. En de leden van buitenlandse Kamers die langskomen, moeten een slaapplaats hebben.

Gastheer Eric Palinckx (33 jaar, kredietspecialist) zet snel de borden met rijst en kip op tafel. De mobiele telefoons die kriskras op het tafelblad liggen, worden even opgepakt om Eric de ruimte te geven, maar dalen daarna weer neer, naast het bord. Lepel, mes, mobieltje, vork, dat is de volgorde van de moderne eter.

'Hoe staat het met de actie Coins for Care', vraagt iemand boven het geroezemoes uit aan scheidend voorzitter Mathijs Gajentaan (36, communicatiemanager). 'Goed, goed', antwoordt die en hij slikt snel zijn hap eten weg, waarna hij zijn bestek bijna plechtig terzijde legt. 'De zusters Augustinessen van de Warmoesstraat waren er dolgelukkig mee, zeg; 6.500 euro konden we ze overhandigen. Een groot succes.' Verderop aan tafel gaat deze mededeling verloren. Sandra Bron (36, zelfstandig ondernemer) doet tot grote hilariteit het voorstel eens met z'n allen een chipsfabriek te bezoeken. 'Of een tompoucefabriek. Waarom lachen jullie daarom?'

'Judith', roept Michel Deters (29, zelfstandige) naar de overkant van de tafel, 'kunnen we een high tea organiseren volgend jaar? Hé, Bob', gaat hij in één adem door, 'we kunnen ook paintball doen! Da's leuk man!'

'We moeten wel een maatschappelijk doel hebben, hoor, en dat zie ik niet in het elkaar met verf beschieten', zegt Judith Korse (35, registeraccountant).

Lullepot

Intussen probeert voorzitter Mathijs onder de uitnodiging uit te komen om een speech uit te spreken. 'Dat wordt dan weer zo'n lange lullepot dat het eten koud wordt', verzucht iemand. 'Dus ik hou het op: proost jongens!', roept Mathijs. Glazen wijn en bier hangen in de lucht en een moment is het stil. Maar al snel rinkelen bestek en mobiele telefoons om het hardst en gaan duimen in razend tempo over telefoontoetsen om een sms te versturen.

Dan vraagt Angelique Bouman (34, advocaat) de aandacht. 'Zullen we een nieuwjaarsreceptie doen? En dan niet in de categorie 'Gordon', maar met een beetje niveau.' 'Of een cheerleadercursus bij de Amsterdam Admirals', merkt Sandra op, en proost met haar glas. 'We hebben de J, we hebben de K, we hebben de A! JKA! Junior Kamer Amsterdam!', barst het spontaan los.

'Hé, PW, man. Ben je er eindelijk!', klinkt het dan uit de gang waar Eric Peter-Willem Burgmans (30, congrescoördinator) binnenlaat. 'Tjezus zeg', merkt de laatkomer op, terwijl hij na een korte groet richting aanrecht loopt en een bord eten opschept. 'Tjezus, wat een weer buiten.' Hij drukt zijn pet nog wat steviger op zijn hoofd en schuift al etende aan.

Als even later de borden afgespoeld en opgestapeld in de keuken staan, pakt Mathijs de agenda van de vergadering erbij en schraapt zijn keel. 'Frank, kun jij notuleren?', vraagt hij met een korte knik naar zijn tafelgenoot. Frank Overmars (34, bedrijfseconoom) buigt zich met een ernstig gezicht over zijn bloknoot.

Pieptoon

'Wat doen we op Koninginnedag?', vraagt Mathijs en hij kijkt iedereen aan tafel even aan. Een schrille sms-pieptoon doorbreekt het zwijgen. 'Moeten we eerst niet wat zeggen over de w.c?' Daarmee duidt Sandra op het Wereld Congres van Kamers uit alle landen, dat onlangs in Kopenhagen werd gehouden. 'Ja, maak me gék, man!', reageert Peter-Willem terwijl hij een hand chips eet uit een zak die hij na wat speuren ergens in de keuken heeft gevonden. Eric bukt om wat chipskruimels van het tapijt te lichten en zegt: 'Ik ga babbelen en borrelen met een aantal Kamers uit Kopenhagen binnenkort. Kijken welke de interessantste is om mee te twinnen. Wil er iemand mee?', en hij werpt een zorgelijke blik op een spat rode wijn op zijn tafel.

Na een kort verslag van de w.c. in Kopenhagen pakt Mathijs de agenda er weer bij. Ordelijk passeren de agendapunten de revue: de formalisatie van de Twinning met de Junior Kamer Antwerpen en de ambitie om het Europees Congres voor 2007 te organiseren. 'En hoe vullen we de workshop Intercultureel Management op Koninginnedag in?' vraagt Mathijs. 'En de rest van de dag?'

'Ik weet een verbouwd binnenvaartschip waar we op Koninginnedag met zestig man op kunnen', zegt Tom ten Brink (28, notarieel medewerker). 'Maar kunnen we ergens aanleggen?', vraagt Peter-Willem, 'want dat is gewoon súperleuk, man.'

'We kunnen ook een salonboot regelen, maar daar kunnen we niet op het dak staan', merkt Tom op. 'Dus dat binnenvaartschip is dan misschien...' 'Is góéd man, is góéd', roept 'PW' en hij vist tot zijn verbazing een plastic tolletje uit zijn zak chips.

Als ook de sponsoring is besproken ('Dat is nog lastig, mensen, want erg veel exposure kunnen we niet bieden'), een nieuwe voorzitter is gekozen ('Wil jij het doen, Bob? Gefeliciteerd. 36 jaar en dan al voorzitter') en Eric koffie en thee heeft rondgedeeld, is de vergadering ten einde. Alleen Peter-Willem brengt nog iets ter tafel. 'Doen we binnenkort een pré-après-ski-borrel? Dan gaan de kopjes en glazen van tafel, haalt Eric met een ernstig gezicht nog snel een doek over het aanrecht en pakken de anderen hun jassen. Gedanst gaat er worden in een 'ouwe-lullen-disco' in de stad. Maar niet voordat gecheckt is of iedereen alles bij zich heeft. 'Zeg, is dat jouw mobieltje dat nog op tafel ligt? Hoe kun je die nou vergeten, man?'

Informatie: www.juniorkamer.nl