Avonturier

Alexandre Louis Honoré Lebreton Deschapelles (1780-1847), die aan het begin van de negentiende eeuw door velen als de sterkste schaker ter wereld werd beschouwd, had een avontuurlijk leven.

In de Napoleontische oorlogen werd hij halfdood op het slagveld gevonden en verloor hij zijn rechterhand. Later werd hij krijgsgevangen gemaakt, maar wist hij uit de kerkers van de Spaanse stad Cádiz te ontsnappen. Alles voor het vaderland en voor Napoleon.

Maar toen die zich tot keizer liet kronen, rukte Deschapelles zijn hoge onderscheidingen van zijn borst, omdat hij de kroning als een verraad aan de republikeinse beginselen beschouwde.

Het verlies van zijn rechterhand verhinderde hem niet om vele duels uit te vechten, of biljartkampioen te worden, waarbij hij de keu met het stompje van zijn rechterarm vooruitschoof. Hij was een groot dammer en kaartspeler en de meest vooraanstaande Franse meloenenkweker.

Een tijdgenoot schreef: 'Monsieur Deschapelles is de grootste schaker in Frankrijk, de grootste kaartspeler in Frankrijk, de grootste biljartspeler in Frankrijk, de grootste pompoenenkweker in Frankrijk en de grootste leugenaar in Frankrijk.' Toch zijn veel van zijn prestaties goed gedocumenteerd.

De diagramstelling, het slot van een partij tussen Deschapelles en Labourdonnais, een leerling van hem die hem als schaker ver zou overtreffen, ziet er vreemd uit en dat komt doordat zwart de partij was begonnen zonder dame, maar met acht extra pionnen.

Deschapelles-Labourdonnais, Parijs omsteeks 1820.

Wit begint en geeft snel mat.

Oplossing Schaken 1. Pg4xh6+ g7xh6 (Na 1...Kh8 geeft wit ook op mooie manier mat met 2. Pf7+ Kg8 3. Dxg7+ Kxg7 4. Lf6+ Kg8 5. Ph6 mat) 2. Dc3-h8+ Kg8xh8 3. Ke7-f7 met de onafwendbare dreiging Lh4-f6 mat.