ATHENE

Goed nieuws voor degenen die in augustus naar Athene vliegen teneinde zich te laven aan de Olympische Spelen: zij komen aan op het vliegveld Elefthérios Venizélos dat onlangs door een Brits onderzoeksbureau is uitgeroepen tot het beste van het beste. Geweldige service, prima infrastructuur en de samenwerking tussen luchtvaartmaatschappijen is zo harmonieus dat in geval van bijvoorbeeld overboekingen voor passagiers snel een oplossing kan worden gevonden. Eenmaal buiten ziet de wereld er heel anders uit. Met nog zeven maanden te gaan, kan de organisatie van de Olympische Spelen (Athoc) financiële verplichtingen aan de bouwers van accommodaties niet nakomen, terwijl de regering volgens het Griekse persbureau ANA bijdragen voor bouwprojecten voorlopig heeft bevroren. Nog meer leed: op sommige sportlocaties moet het werk nog beginnen, zoals de renovatie van het Harilou-stadion, dat straks dienst moet doen als trainingsplek voor de voetbalteams. En ten overvloede hebben geldschieters beslag gelegd op twee cruiseschepen die in augustus dienst moeten doen als `hotel'. Volgens de Griekse media kan de Grieks-Cypriotische eigenaar de aflossing van een krediet van 250 miljoen dollar niet nakomen. Het vinden van een slaapplaats wordt zo nog moeilijker, want hotels zijn al volgeboekt. Passagiers die op het puike vliegveld landen doen er, als ze nog geen onderdak hebben, goed aan daar te blijven.

Dit is de achttiende aflevering van een serie over de Spelen van 2004.