Artiest omarmt mp3

Terwijl de muziekindustrie uit alle macht probeert de verspreiding van muziek via internet een halt toe te roepen, hebben veel muzikanten mp3 als bondgenoot omarmd. Mp3 is een bestandstype dat muziek tot zeer kleine bestandjes comprimeert zonder dat de kwaliteit merkbaar achteruit gaat.

Popveteraan Roger McGuinn, de oprichter van de legendarische groep The Byrds, gebruikt gratis mp3-bestanden als promotiemateriaal en verdient daar veel mee. ,,Van de platenverkoop moet je het als popmuzikant toch niet hebben. Geen platenmaatschappij heeft mij ooit royalties betaald'', zegt hij.

Zangeres Janis Ian ontdekte dat ze drie keer zo veel cd's verkocht nadat ze haar nummers gratis in mp3-vorm aanbood. En rapper Chuck D. gaf zijn nummers gratis weg via zijn website. Dat bracht hem in conflict met zijn platenmaatschappij en nu brengt hij zijn cd's zelf uit. ,,Je kunt nu je eigen muziek maken en over de hele wereld verspreiden. De geest is uit de fles en geen wet krijgt hem erin terug.''

Mp3 is een bom onder het monopolie van de platenmaatschappijen. Elke maand worden nu tussen de 0,5 en 1 miljard popsongs gedownload, zonder dat de muziekliefhebbers ervoor betalen. Het uitwisselen van mp3-bestanden heeft een schaal bereikt waarbij het illegaal kopiëren van cd's via een brander verbleekt. De omzet van voorbespeelde cd's daalt al jaren met 5 tot 10 procent per jaar. De platenindustrie geeft de schuld aan mp3 en is in de VS overgegaan tot gerechtelijke vervolging van consumenten die meer dan duizend liedjes op internet aanbieden. Twee weken geleden verklaarde de rechter dat de op dit moment meest succesvolle verspreider van mp3-muziek, Kazaa, vrijuit ging. In Nederland zijn honderdduizenden gebruikers van Kazaa.

Maandblad M: De wereld een jukebox

www.nrc.nl/beet: Video-interviews

    • Herbert Blankesteijn