Ahoy' lokt Finse investeerder

De directie van het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' heeft zijn aandelen aangeboden aan een Fins bedrijf dat eveneens plannen heeft om grootschalig te investeren in een soortgelijke accomodatie in Amsterdam.

Directeur G.J.H. van der Vegt van Ahoy' zegt dit te hebben gedaan omdat hij zich ,,mateloos ergert'' aan de Amsterdamse plannen. Samen met de deelgemeente heeft het Amsterdamse stadsbestuur begin december bekendgemaakt dat het in Amsterdam Noord een sportpaleis wil bouwen, `Amsterdam Dome', dat ruimte biedt aan alle grote zaalsportevenementen en 15.000 zitplaatsen moet omvatten. Ook zouden er grote popconcerten in gehouden kunnen worden.

Het Finse JHC, onderdeel van Sanoma en betrokken bij vele grootschalige evenementenhallen in West-Europa, heeft met de gemeente en de deelgemeente in Amsterdam een principe-overeenkomst getekend voor de bouw van de Dome. De bouw, af te ronden in 2007, zou circa 90 miljoen euro vergen. Het grootste deel, maximaal 70 miljoen euro, zou afkomstig moeten zijn van commerciële partners zoals JHC, terwijl het rijk 15 miljoen en de provincie 5 miljoen euro bij zou dragen. JHC zou ook de exploitatie gaan dragen, aldus de gemeente.

Volgens Ahoy'-directeur Van der Vegt, die al jaren goede contacten met het Finse bedrijf zegt te hebben, geeft Amsterdam hiermee een ,,volstrekt verkeerde voorstelling van zaken''. JHC heeft volgens hem alleen ingestemd met een onderzoek naar de haalbaarheid van `de Dome'. Ook zou Amsterdam aan het ministerie van Sport en andere belanghebbenden consequent de rol en betekenis van Ahoy' in dit métier verzwijgen. ,,Amsterdam zegt iets unieks te beginnen terwijl Ahoy' al 33 jaar in deze branche actief is. We organiseren ieder jaar het ABN Amro-tennisroernooi en hebben net het wereldkampioenschap korfbal achter de rug.'' Omdat Ahoy' al in dezelfde markt actief is zou een subsidie van het ministerie van Sport voor `de Dome', in de plannen opgenomen voor 15 miljoen euro, ,,geen enkele kans maken'', zegt Van der Vegt.

De gemeente Rotterdam, eigenaar van de aandelen Ahoy', wil al jaren van zijn pakket af. Van der Vegt zegt dat het stadsbestuur nog vorig jaar bij hem heeft aangedrongen op vervreemding. Hij heeft daarom opnieuw met het Finse JHC contact opgenomen om de aandelen Ahoy' aan te bieden. Hij laat zich niet uit over de prijs. Volgens hem is Ahoy' ,,gematigd winstgevend''. ,,Wij krijgen al vijftien jaar geen subsidie, dat kunnen de plannenmakers in Amsterdam niet zeggen.'' Amsterdam was vrijdagavond onbereikbaar voor commentaar.