Achilles, Alexander, Vermeer en Klaas Bruinsma

Nieuwe films uit Hollywood gaan komend jaar vaak over oude oorlogen. Met Floris doet ook Nederland mee aan die trend.

In het nieuw jaar hoeft niet lang gewacht te worden op films om naar uit te kijken. Volgende week gaan al The Last Samurai met Tom Cruise en Le temps du loup van de Oostenrijkse provocateur Michael Haneke in première. De meeste films van de grote festivals van vorig jaar worden in Nederland voor het eerst vertoond op het International Film Festival Rotterdam, dat 21 januari begint, zoals Gouden Palm-winnaar Elephant van Gus van Sant en Gouden Leeuw-winnaar The Return van Andrej Zvjagintsev. Het festival opent feestelijk met Zatoichi van de Japanse meester Takeshi Kitano. De 33ste editie van Rotterdam is de laatste onder leiding van Simon Field, die veel aandacht besteedde aan de Aziatische film. Het festival gaat verder onder leiding van Fields codirecteur Sandra den Hamer. Onder Field is er in Rotterdam veel aandacht voor bewegende beelden buiten de bioscoop. Behalve `filmmakers in focus' is er dit jaar ook weer een `artist in focus', de Brit Isaac Julien, en een speciaal programma over film, kunst en computergames.

Nog tijdens het Rotterdamse festival, op 27 januari, worden de nominaties voor de Oscars bekend. Kanshebbers onder nu nog niet in Nederland uitgebrachte films zijn Cold Mountain, een epos over de Amerikaanse burgeroorlog van Anthony Minghella, Something's Got To Give, een relatiekomedie met Jack Nicholson en Diane Keaton, en Girl With a Pearl Earring, een film geïnspireerd door Het meisje met de Parel van Vermeer. Naar verluidt is de film net zo mooi als het schilderij. Zou dat echt waar kunnen zijn? Het gezicht van Scarlett Johansson als het meisje kan in ieder geval al de herinnering aan het schilderij verdringen. En Scarlett Johansson is een van de meest begeerlijke nieuwe actrices. Ze speelt ook een hoofdrol in Sofia Coppola's verrukkelijke komedie Lost in Translation. Bill Murray zou een Oscar verdienen voor zijn optreden in deze film als uitgebluste filmster die in Tokyo een reclamefilm voor whiskey opneemt.

Films over Irak of Afghanistan zijn dit jaar waarschijnlijk niet uit Hollywood te verwachten. Films over oude oorlogen wel: in mei komt in Amerika Troy uit, een film over de Trojaanse oorlog van Wolfgang Petersen met Brad Pitt als Achilles (scenario: Homerus en David Benioff). In december wordt Alexander van Oliver Stone verwacht, met Colin Farrell als de grote heerser. Baz Luhrmanns versie met Leonardo DiCaprio, wordt in 2005 verwacht.

Voor de Nederlandse film zou 2004 na alle perikelen over de CV-regeling een zwaar jaar moeten worden, maar op papier ziet het er vooralsnog veelbelovend uit. Op het Rotterdams filmfestival gaat Het Zuiden van Martin Koolhoven in première, evenals een documentaire van Ramon Gieling over Johan Cruijff en de eerste Nederlandse martial arts film, Fighting Fish. Shouf Shouf Habibi, de eerste Nederlandse `multiculturele komedie', is te zien op het filmfestival van Berlijn.

Recente Nederlandse geschiedenis komt in april aan bod in De dominee, een film over topcrimineel Klaas Bruinsma (evenwel zonder Mabel Wisse Smit) van Gerrard Verhage. Later in het jaar worden nieuwe films van onder meer Paula van der Oest, Eddy Terstall, Willem van de Sande Bakhuyzen en Theo van Gogh verwacht. Ook Fow Pyng Hu, die in 2000 zo sterk debuteerde met Jacky, komt met een nieuwe film, Paradise Girls.

Met Kerst zou Amerika wel eens niet nodig kunnen zijn in de bioscoop. Dan worden niet alleen de film naar Paul Verhoevens tv-serie Floris verwacht, maar ook de kinderboekverfilmingen Pluk van de Petteflet en Erik of het klein insectenboek. Voor Erik is al een acteur gevonden. Wie Pluk wil spelen kan zich nog aanmelden bij producent Bos Bros.