Zimbabwe pakt zwarte boeren aan

De Zimbabweaanse regering zegt 400 boerderijen in beslag te hebben genomen omdat hun nieuwe zwarte eigenaren zich niet aan de regels van het landhervormingsprogramma zouden hebben gehouden. Dat meldt de regeringsgezinde krant Herald.

De nieuwe eigenaren hebben volgens de krant clandestien meer dan één boerderij bezet in de afgelopen vijf jaar. Volgens een commissie, belast met de landhervormingen, zullen de 200.000 hectaren die met dit besluit vrijkomen worden herverdeeld onder landlozen ,,die het verdienen''. De namen van de zwarte boeren die hun nieuwe land weer moeten inleveren zijn niet bekend gemaakt.

Het besluit volgt op een voor de regering gevoelig rapport waarin tientallen politici en vooraanstaande zakenlieden worden beschuldigd van misbruik van de landhervormingen voor eigen gewin. Het rapport lekte in juli uit. Het rapport, dat onder anderen de zus van president Mugabe van corruptie beschuldigde, leidde tot woedende reacties van sommige politici die zeggen slachtoffer te zijn geworden van een machtsstrijd binnen de regerende ZANU-PF partij. Hulporganisaties en buitenlandse regeringen beschuldigen de regering van president Mugabe ervan met de landhervormingen een van de meest succesvolle economieën van Afrika om zeep te hebben geholpen. De inflatie in Zimbabwe liep vorige maand op tot 620 procent.

De afgelopen vijf jaar zijn bijna vijfduizend blanke boeren met geweld van hun land verdreven om, in de woorden van president Mugabe, Zimbabwe's geschiedenis van blanke overheersing recht te zetten. Tot het begin van de landhervormingen was meer dan 70 procent van het vruchtbare land in Zimbabwe in handen van blanken, die minder dan één procent van de bevolking uitmaken.