VS heffen sancties Iran tijdelijk op

De Amerikaanse president George Bush heeft op de laatste dag van het oude jaar de opdracht gegeven tot de tijdelijke opheffing van enkele sancties tegen Iran.

Daardoor kan de humanitaire noodhulp aan het vorige week door een zware aardbeving getroffen gebied in het zuiden van Iran worden vergemakkelijkt.

De maatregel, die negentig dagen van kracht blijft, maakt het mogelijk dat Amerikaanse burgers en hulporganisaties direct geld kunnen doneren aan hulporganisaties in Iran die bijdragen aan de noodhulp en wederopbouw na de aardbeving in Bam. Daarbij zijn volgens de Iraanse autoriteiten bijna 40.000 mensen omgekomen.

De Amerikaanse stap maakt het ook gemakkelijker voor Amerikaanse hulporganisaties om gevoelige geachte apparatuur, zoals computers en satelliettelefoons, over te brengen naar het gebied.

Volgens een verklaring van het Witte Huis is de tijdelijke ontspanning van het sanctiebeleid verantwoord omdat ,,het Iraanse volk recht [heeft] op de hulp en de steun van de internationale gemeenschap'', aldus een officiële verklaring. Iraanse functionarissen hebben de Amerikaanse hulp en de tijdelijke opheffing van de sancties verwelkomd.

President Bush noemde de maatregel positief; ,,We laten het Iraanse volk zien dat het Amerikaanse volk compassie heeft, dat we zeer gevoelig zijn voor menselijk lijden.''

Maar, zei de president, de tijdelijke opheffing van sommige sancties betekent niet dat het Amerikaanse beleid jegen Iran is veranderd. Daarvoor dient het land eerst concrete maatregelen te nemen, aldus Bush.

,,De Iraanse regering dient te luisteren naar de stemmen van democratie, ze moet de [leden] van [de terreurbeweging] Al-Qaeda die in haar gevangenschap verkeren overdragen, en haar kernwapenprogramma beëindigen.'' Alleen dan is volgens Bush een duurzaam herstel van de betrekkingen tussen beide landen mogelijk.

Twee jaar geleden deelde Bush Iran, samen met Irak en Noord-Korea, in bij een As van het Kwaad.

Toch overwegen de VS voor het eerst sinds 1981 een hoge Amerikaanse humanitaire missie, onder leiding van de Republikeinse senator Elizabeth Dole, naar Iran te sturen.