Voetballer 28 dagen opgesloten

De Zambiaanse voetballer Linos Chalwe (24) heeft 28 dagen in volledige afzondering opgesloten gezeten in een legerbasis. Het was de straf van zijn club Green Buffaloes voor zijn geheim gehouden bezoek aan Zuid-Afrika voor het spelen van proefwedstrijden voor de club Hellenic in Kaapstad. Chalwe hoopte bij Hellenic op een contract als professional.

Het kwam Chalwe duur te staan dat hij zijn club niet over het bezoek had ingelicht. Als militair en speler van een legerclub besloot de voorzitter, luitenant-kolonel Diamond Chimnona, tot een strenge krijgstuchtige straf van 28 dagen eenzame opsluiting. De voorzitter verdedigde zijn maatregel met de mededeling dat het de gebruikelijke straf is voor een soldaat die zonder toestemming wegblijft.

Chalwe vertelde verslaggevers na zijn vrijlating dat hij gedurende zijn opsluiting gedwongen was dwangarbeid te verrichten. Het werd hem bovendien verboden de kerstdagen bij zijn familie door te brengen. Over de straf in het algemeen en de verbanning tijdens de kerst in het bijzonder was de voetballer zeer verbolgen. ,,Ik zal deze nare ervaring nooit vergeten. De behandeling van Green Buffaloes was buiten alle proporties. Ik moest tuinieren, spullen verplaatsen en kratten vullen met flessen frisdrank. Het is een schande die ik tot mijn dood zal meedragen.''

Volgens Chalwe had zijn club tot deze uitzonderlijke staf besloten, omdat het niet wilde meewerken aan zijn verhuur aan Hellenic. Green Buffaloes zou uit financiële overwegingen alleen in verkoop van de speler zijn geïnteresseerd.

De Zambiaanse voetbalbond heeft aangekondigd een onderzoek naar de straf van Chalwe in te zullen stellen.