Vluchten afgelast uit vrees voor aanslagen

Groot-Brittannië en Mexico hebben de afgelopen twee dagen verschillende vluchten naar de Verenigde Staten op aanwijzing van de Amerikaanse inlichtingendiensten afgelast.

Volgens de Verenigde Staten was dat noodzakelijk omdat die bewuste vluchten mogelijk door terroristen zouden worden gebruikt om aanslagen te plegen op doelen in de VS.

De Britse maatschappij British Airways gelastte op nieuwsjaardag twee vluchten af van Londen naar Washington. Dat gebeurde een dag nadat vlucht BA 223, onderweg naar Washington, door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen tot aan de landing op Dulles International Airport was begeleid. Daar werd het toestel apart gezet en werden passagiers en bagage onderworpen aan een uitgebreid onderzoek. Er werden geen arrestaties verricht. Ook een toestel van de Mexicaanse vliegmaatschappij Aeromexico, vlucht 490 met bestemming Los Angeles, werd om veiligheidsredenen afgelast. Volgens een woordvoerder van de Mexicaanse regering gebeurde dat na een telefoontje van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Dat zou hebben gewaarschuwd voor een mogelijke terreurdreiging.

Het is niet de eerste keer dat Aeromexico dergelijke veiligheidsmaatregelen nam. Op kerstavond keerde een toestel van dezelfde maatschappij vijftien minuten na vertrek weer terug naar Mexico-Stad nadat een inspecteur van de grondbeveiliging had vastgesteld dat de bewuste vlucht, vlucht 494, niet de vereiste veiligheidschecks had ondergaan. Pas nadat die waren voltooid mocht het vliegtuig opnieuw vertrekken.

Volgens Amerikaanse antiterreurspecialisten die spraken met de Los Angeles Times, bestonden er over vlucht 490 specieke aanwijzingen dat het toestel zou worden gebruikt door leden van de terreurgroep Al-Qaeda. Dezelfde vlucht werd gisteren opnieuw afgelast.

De maatregelen maken deel uit van een verhoogde staat van paraatheid in de VS. Begin deze week gelastte het Amerikaanse ministerie van Jusitie dat buitenlandse vliegmaatschappijen die op de VS vliegen, gewapende agenten meenemen aan boord.

Tot dusver heeft geen van de maatregelen geleid tot concrete arrestaties. Eerder deze week werden drie vluchten van de Franse maatschappij Air France aan de grond gehouden, eveneens op aanwijzing van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Maar volgens Franse bronnen aangehaald door The Wall Street Journal, hebben de inlichtingendiensten zich laten misleiden: een van de namen op de passagierslijst van vlucht 68 die overeenkwam met de naam van van de leider van een Tunesische terreurgroep, bleek die van een kind. Andere `terroristen' bleken een verzekeringsagent uit Wales en een oudere Chinese vrouw met een eigen restaurant in Parijs. De overige drie verdachten op die vlucht waren allen Frans. [Vervolg TERREURDREIGING: pagina 5]

TERREURDREIGING

Controle gastenlijsten

[Vervolg van pagina 1] De Frans media onderwijl berichtten dat Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen actieve controle uitvoeren op Franse vliegvelden. Voorts zouden zij proberen te achterhalen welke reizigers alsnog thuis zijn gebleven nadat hun vluchten naar de VS werden afgelast. De Amerikaanse federale recherche zou die bewuste passagiers aan de tand willen voelen. Waarom dat niet meteen is gedaan is onduidelijk.

Sinds de drie vluchten van Air France deze week werden afgelast zijn verschillende vluchten van de maatschappij onder begeleiding van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in de VS gearriveerd.

Ook in de VS zelf worden passagierslijsten, maar ook gastenlijsten van hotels gecontroleerd door de FBI. Dat laatste zou vooral in het gokparadijs Las Vegas zijn gebeurd. Die stad is de afgelopen weken herhaaldelijk genoemd door het ministerie van Binnenlandse Veiligheid als mogelijk doelwit.

De buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hebben geklaagd over het gebrek aan informatie voorafgaand aan de maatregelen.