Verkopen van Fortis en ABN Amro

ABN Amro en Fortis gaan beide bankactiviteiten verkopen. ABN Amro doet de Amerikaanse optie- en aandelenhandel van de hand en Fortis verkoopt zijn in Hongkong gevestigde dochterbedrijf Fortis Bank Asia.

Dit hebben de beide ondernemingen rond de jaarwisseling bekend gemaakt.

Het Belgische-Nederlandse Fortis verkoopt de activiteiten aan de Industrial & Commercial Bank of China (ICBC). Fortis krijgt 2,16 miljard Hongkong dollars (220 miljoen euro) voor de activiteiten. Fortis wordt betaald met contanten (153 mln) en aandelen ICBC (67 mln). Na de transactie is ICBC de zesde bank van Hongkong met 42 filialen, twintig meer dan voor de overname. Hongkong is sinds 1997 een deel van China, maar mag tot 2047 bestuurlijk en economisch autonoom blijven. Er is de laatste jaren en stevige consolidatie bezig in de financiële sector van de voormalige Britse kolonie.

ABN Amro maakte woensdagmiddag bekend dat het de Amerikaanse dochteronderneming US Professional Brokerage wil verkopen aan rivaal Merrill Lynch. Het onderdeel houdt zich bezig met de optiemarkt en zorgt daar voor de afhandeling van contracten. De bank wil geen financiële details geven over de transactie, maar zei dat het hoopt dat de deal in het tweede kwartaal wordt afgerond. ABN Amro zei dat het af wil van het relatief kleine onderdeel met zo'n vijfhonderd medewerkers om zich meer te concentreren op andere onderdelen binnen de bank. Als er onverhoopt geen definitieve overeensteming met Merrill Lynch wordt bereikt dan overweegt ABN Amro het onderdeel te reorganiseren. De bank zei verder dat noch een verkoop, noch een herstructurering de groepsresultaten over 2004 zullen beïnvloeden.

Noord-Amerika is samen met Nederland en Brazilië een thuismarkt voor ABN Amro. De bank heeft grote operaties in het middenwesten van de Verenigde Staten en bezit onder meer de Lasalle Bank (regio Chicago) en de Standard Federal Bank (hoofdkwartier Detroit).

ABN Amro is al langer bezig zich te ontdoen van de afhandelingsactiviteiten in de optie- en futuresmarkt in de Verenigde Staten. In september verkocht ABN Amro al het Amerikaanse Prime Brokerage aan het Zwitserse UBS voor 250 miljoen dollar (toen 217,9 miljoen euro).