Topmanager schat Duitse economie laag in

Europese topmanagers schatten de concurrentiekracht van de Duitse economie nog steeds zeer laag in, ondanks hervormingen op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid. Dat blijkt uit een enquête onder meer dan duizend managers van Europese bedrijven met meer dan 500 werknemers, uitgevoerd in opdracht van het financieel-economische dagblad Handelsblatt.

Op een schaal van 1 (zeer goed) tot 5 (zeer slecht) scoorde de concurrentiekracht van Duitsland een magere 3,4. Duitsland doet het daarmee slechter dan Italië (3,2), Frankrijk (3,1) en Groot-Brittannië (2,9). De Europese managers hebben het meeste ontzag voor China (2,3) en de Verenigde Staten (2,6). Zelfs het door langdurige economische misère geplaagde Japan doet het met een score van 2,9 beter dan Duitsland.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Duitse ondernemers minder vertrouwen hebben in de toekomst van de eigen economie dan de buitenlandse managers in hun eigen nationale economie. Driekwart van de Duitse ondernemers verwacht dat het klimaat voor bedrijven in Duitsland het komende jaar slechter zal worden. In Frankrijk en Groot-Brittannië denkt slechts éénderde van de bedrijven dat het in 2004 in eigen land slechter zal gaan. Ongeveer dertig procent van alle ondervraagde ondernemers is van plan in 2004 een ingrijpende reorganisatie door te voeren.

De toonaangevende econoom Hans-Werner Sinn, directeur van het Ifo-instituut in München, leest in de resultaten een duidelijke opdracht voor de regering-Schröder. ,,De managers willen dat de hervormingen in Duitsland doorgaan.'' De grootste vrees van Duitse ondernemers is dat Schröder na de moeizame hervormingen in 2003 het nu rustiger aan zal doen. Duitse ondernemers vinden sociaal-economische hervormingen belangrijker dan mogelijke nieuwe terroristische aanslagen, een achterblijvende vraag of turbulentie op de valutamarkten.