Toch gif uit de Andinet in Noordzee gekomen

Aan boord van de Andinet, het Ethiopische schip dat tijdens de storm van 21 december op de Noordzee drie containers met vaten houtverduurzamingsmiddel verloor, zijn circa vijftig lege gifvaten gevonden. De inhoud, 5.000 liter, is in zee terechtgekomen op de route van Antwerpen naar Bremerhaven, waar het schip voorlopig is afgemeerd. Het verduurzamingsmiddel bestaat uit een mengsel van arseenpentoxide, chroomtrioxide en koperdioxide. Vooral arseenpentoxide is uiterst giftig. In welke concentraties deze giftige stoffen voorkomen, is niet bekend.

Volgens Rijkswaterstaat zou het gif in zee zeer snel zijn verdund. De dienst verwacht daarom weinig schade aan het milieu. Een woordvoerder benadrukte wel dat het negatieve vangstadvies in een zone van 30 bij 30 mijl in het gebied waar de containers liggen, nog steeds van kracht is.

Maar een woordvoerder van stichting Noordzee benadrukt dat het om een ,,zeer giftige, acuut toxische stof'' gaat, waarvan de gevolgen ,,niet mogen worden gebagatelliseerd''. Volgens stichting Noordzee doet Rijkswaterstaat er goed aan een negatief vangstadvies in een brede regio af te geven aan vissers.

Ook had volgens de woordvoerder een snellere reactie niet misstaan: ,,Rijkswaterstaat heeft de lokalisering van de containers overgelaten aan de verzekeraar van het schip. Misschien was het achteraf beter geweest om dat zelf te doen en in een eerder stadium. Dan waren de containers misschien al gelicht. Nu duurt het nog tot komend weekeinde.''

De berging van de drie gifcontainers die in de Noordzee terecht zijn gekomen, is uitgesteld tot het weekeinde. Het optakelen zou aanvankelijk nog voor het begin van het nieuwe jaar gebeuren. De containers werden dinsdag al gelokaliseerd op 22 kilometer uit de kust, tussen Texel en Vlieland in. De vijftig tot zestig losse vaten die de Andinet eveneens heeft verloren, zijn nog spoorloos.

Herman Vermeer, VVD-lid van het Europees parlement en lid van de EU-commissie Mare, wil dat de inspectie op chemische ladingen in de havens verbeterd wordt. Hij wil dat schepen anders geladen worden, zodat het onmogelijk is dat de containers met chemische lading overboord slaan. Het vervoeren van losse vaten is geheel uit den boze. Vermeer is het eens met het voorstel van stichting Noordzee om transmitters (kleine zendertjes) aan te brengen op deze containers, zodat een verloren container snel kan worden gelokaliseerd.