The Duke Spirit

The Duke Spirit uit Londen bracht in oktober een cd uit met zes nummers. Dat is al lang geleden en de cd is kort, maar toch mag het bestaan van dit werkstuk ook in 2004 niet over het hoofd worden gezien. Want iedereen die af en toe een vrouw wil horen loeien als een bootwerker en genoegen schept in geraffineerd houterige rock & roll, kan zich verheugen op het muzikale exorcisme van deze cd, roll, Spirit, roll.

Het zeskoppige gezelschap geeft een nieuwe draai aan het begrip vochtige kelder-rock. The Duke Spirit heeft diezelfde holle galm die bijvoorbeeld Nick Cave en The Gun Club ooit sierde, en die een duister en desolaat effect geeft. Maar bij The Duke Spirit is deze galm instrumenteel bij het krijgen van een bijna gewijde sfeer. Er lijkt veel ruimte te bestaan tussen de jankende gitaren, de roffelende drums en de basgitaar, die werd mishandeld tot hij klonk als een striemende zweep.

Dat er zes mensen nodig zijn voor het scheppen van deze sobere muziek, is verrassend. Maar de muzikanten hebben zich ingehouden. roll, Spirit, roll is een tijdloos eerbetoon aan de kracht van het oerlied.

The Duke Spirit: roll, Spirit, roll (rockers25cd)