Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die de files, boetes en controles zat zijn en in bijvoorbeeld Canada een nieuw bestaan willen opbouwen. Ook een reportage over de hulpactie van Molukker Freddie Sahertian voor het eiland Seram waar dringend voedsel en medicijnen nodig zijn. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Tweede deel van een serie over kinderen die in Roemenië, Oeganda en Colombia op straat hebben geleefd. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Aandacht voor Gerhard Schröder die door de Franse president Jacques Chirac is uitgenodigd de herdenking van D-Day op 6 juni op de stranden van Normandië bij te wonen. Verder een uitgebreide reportage uit Irak over het gewelddadig verzet tegen de Amerikanen. Ned.3, 22.20-22.53u.

AMUSEMENT

Man beet hond. Hoogtepunten uit deze serie met o.a. de verkiezingen, oorlog in Irak, Nederlands elftal, de Margarita-affaire en de Mabelgate. Ned.1, 19.00-19.28u.

Nieuwjaarsconcert Jostiband in Ahoy'. Optredens van de Jostiband met o.a. Frans Bauer, Acda & De Munnik, Karin Bloemen en Ruth Jacott. Ned.1, 20.58-21.52u.

DRAMA & KUNST

Het uur van de wolf: De meester en zijn Leerling. Documentaire van Sonia Herman Dolz over een masterclass gegeven door Valery Gergjev, waarin enkele essentiële geheimen van dirigeren worden prijsgegeven. Drie jonge dirigenten repeteren met het Rotterdam Young Philharmonic Orchestra twee stukken van A. Scriabin: Prometheus en The Poem of Extasy. Ned.3, 20.28-22.00u.

Napoleon. Eerste deel van een achtdelig epos over Napoleon naar de biografie van Max Gallo. Hij was ondanks zijn kleine gestalte één van de grootste militaire strategen en staatsmannen aller tijden. Met o.a. Christian Clavier (Napoleon), Isabella Rossellini (Joséphine de Beauharnais) en Gérard Depardieu (Joseph Fouché). Canvas, 20.50-21.35u.

FILM

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS). Wetenschappelijk minder sterk onderbouwde komedie waarin proefkonijn Arnold Schwarzenegger zwanger is. Hij trekt vrouwenkleren aan en moet al snotteren om de eerste de beste sentimentele tv-reclame. Met Danny DeVito als gynaecoloog en Emma Thompson als klunzige wetenschapster. BBC1, 17.15-19.00u.

The Witches of Eastwick (George Miller, 1987, VS). Weinig subtiele, fantastische relatiekomedie naar gelijknamige roman van John Updike suggereert dat feministes eigenlijk heksen zijn. Titelheldinnen Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer en Cher vallen voor weerzinwekkende Jack Nicholson die over een duivelse charme beschikt. Veel speciale effecten. Net5, 20.30-22.45u., met reclame.

Albino Alligator (Kevin Spacey, 1996, VS/Fr.). Regiedebuut van acteur Spacey brengt de gijzeling door drie criminelen in beeld van een bar in New Orleans gedurende een broeierige zomernacht. Typische acteursfilm weet geen moment echt te overtuigen. Toch met Matt Dillon en Faye Dunaway. Veronica, 20.30-22.10u.

Holy Man (Stephen Herk, 1998, VS). Mislukte satire met een ingetogen Eddie Murphy als goeroe die de kijkcijfers opkrikt van het noodlijdende shopping channel van Jeff Goldblum. VRT, 21.35-23.34u.

.Tous les matins du monde (Alain Corneau, 1992, Fr.). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.25-1.15u.

Afterglow (Alan Rudolph, 1997, VS). Een als `comedy of tears' geafficheerde, rituele dans van overspel en verleiding, jaloezie en onbegrepen emoties voor Nick Nolte, Julie Christie, Lara Flynn Boyle en Johnny Lee Miller. Ned.3, 22.53-0.45u.

.By the Light of the Silvery Moon (David Butler, 1953, VS). Vervolg op On Moonlight Bay (1951) is een ouderwets gezellige musical, naar de verhalen van Booth Tarkington. Familieperikelen in een Amerikaans provinciestadje anno 1918, wanneer Doris Day's verloofde, Gordon MacRae, terugkeert uit de oorlog. Ned.1, 0.20-2.00u.

RADIO

Kunststof. Acteur Henk van Ulsen (o.a. Dagboek van een gek) kreeg de tekst van Dood in Venetië naar het gelijknamige boek van Thomas Mann, niet meer in zijn hoofd. Hij blies de voorstelling af. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van componist Joost Kleppe in Utrecht een muzikaal verhaal over de geschiedenis van interpretatie. In het tweede uur beeldhouwer Casper Berger over mislukte beelden. 747AM, 22.02-24.00u.