Stedelijk breekt met architect Siza

Het Stedelijk Museum breekt definitief met de Portugese architect Alavaro Siza. Via een open inschrijving zoekt het museum deze winter naar een nieuwe architect voor de verbouwing en uitbreiding.

Het museum vindt Siza's ontwerp voor renovatie en nieuwbouw te duur en stelt dat het niet meer voldoet aan de nieuwe eisen die het museum stelt aan de huisvesting. Het museum heeft nog geen ander architect. Volgens plan is het museum sinds gisteren gesloten.

Met het verwerpen van Siza's ontwerp volgt het Stedelijk de raad van de adviescommissie onder leiding van Concertgebouwdirecteur Martijn Sanders van een half jaar geleden. Het museum werkt aan een nieuw programma van eisen, dat bijna is voltooid. Het nieuwe museum moet ,,midden in de samenleving staan'' en ,,beter een relatie met de omgeving aangaan'', aldus een woordvoerder. Het ontwerp van Siza gaf het museum een te gesloten karakter.

Tot de nieuwe plannen behoren onder meer de verwezenlijking van een restaurant met terras, een ruimte voor debat en muziek en een bibliotheek. Het ontwerp van Siza voorzag ook in deze voorzieningen, maar de uitvoering zal verschillen, aldus de woordvoerder. Siza ontwierp ook een collectiecentrum voor elders in de stad. Dat ontwerp is financieel niet haalbaar. Het centrum moet nu in het nieuwe gebouw worden ingepast.

Volgens de nieuwe planning wordt in het begin van de zomer een nieuwe architect aangewezen, en begint de bouw over een jaar. Het Stedelijk wil in 2008 heropenen. Vanaf mei is de collectie tijdelijk te zien in het voormalig TPG-gebouw op het Oosterdokseiland.

Het Stedelijk Museum heeft officieel nog geen afscheid genomen van Siza. Met hem wordt binnenkort een gesprek gevoerd. In theorie zou hij kunnen meedingen bij de open inschrijving, maar het museum acht die kans niet realistisch.

De kosten voor een nieuwe architect waren steeds voorzien in het budget. Het museum zoekt nog sponsors. Voor de werving en het beheer van sponsorgelden wordt volgende week een aparte stichting opgericht. Dinsdag maakt de voorzitter van de Raad van Toezicht bekend welke ander leden in deze raad zitting nemen.