Schröder bij 60ste verjaardag D-day

Bondskanselier Gerhard Schröder zal dit jaar de herdenking van D-day in Normandië bijwonen. Schröder is daarmee de eerste kanselier die voor de herdenking van de landing van de geallieerden aan de Franse kust in juni 1944 is uitgenodigd. Zijn voorganger Helmut Kohl was tien jaar geleden gepikeerd dat hij voor de vijftigste verjaardag van D-day werd gepasseerd.

Met de landing van de geallieerde troepen op de stranden van het door de nazi's bezette Frankrijk werd de val van Hitler, een jaar later, versneld. De plechtigheid op zondag 6 juni wordt vermoedelijk ook bijgewoond door de Britse koningin Elizabeth II, de Britse premier Tony Blair en de Poolse president Aleksander Kwasniewski.

Schröder ontving de uitnodiging van de Franse president Jacques Chirac voor kerstmis en heeft onmiddellijk toegezegd, zo werd gisteren bekend. Na vier jaar onderkoelde verhoudingen hebben de twee buurlanden in 2003 de samenwerking in hoog tempo geïntensiveerd. In de controverse over de oorlog tegen Saddam Hussein vormden Chirac en Schröder één front tegen de regering-Bush en ook in belangrijke Europese vraagstukken (defensie, Stabiliteitspact, grondwet) trokken ze samen op.

Tien jaar geleden achtten de Fransen de tijd nog niet rijp voor Duitse aanwezigheid bij de vijftigste verjaardag van D-day, ook al onderhield de regering-Kohl goede betrekkingen met de toenmalige Franse president Mitterrand. Op 22 september 1984 lieten Kohl en Mitterrand zich wel hand-in-hand fotograferen in Verdun voor het monument voor de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog.