Pas verschenen

Ik wou dat ik twee hondjes was. Nederlandse nonsens-en plezierdichters van de twintigste eeuw. Bert Bakker, 228 blz. euro 12,50

Herziene uitgave (de eerste verscheen in 1982), bijeengebracht en ingeleid door Vic van de Reijt, en uitgebreid met gedichten uit het fin de siècle.

Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Gedichten over geloven.

Bert Bakker, 104 blz. euro 15,–

`Maria zoude naar Bethlehem gaan,/ Kerstavond voor den noene;/ Sint Joseph zoude met Maria gaan,/ om hare boodschap te doene.' Bloemlezing met gedichten over leven en dood, gekozen en toegelicht door de in augustus j.l. overleden schrijver Willem Wilmink.

Kader Abdolah: Karavaan.

De Geus, 252 blz. euro 24,90

Derde bundel met een keuze uit de Mirza-columns die Kader Abdolah (1954) de afgelopen drie jaar schreef voor de Volkskrant.

Euripides: Verzameld werk 3. Vert. Gerard Koolschijn, Athenaeum – Polak & Van Gennep, 540 blz. euro 39,95

Helena, Oidipous'zonen, Orestes, Ifigeneia in Aulis, Bakchanten en Cykloop vormen het derde deel van Gerard Koolschijns grote Euripides-vertaling. In april 2004 sluit Koolschijn deze af met de vertaling van Oidipous van Sofokles.

Christopher Miller: Simon Silber: Werken voor piano solo. (Simon Silber: Works for Solo Piano). Vert. Adriaan Krabbendam, Vassallucci, 348 blz. euro 19,95

Romandebuut van Christopher Miller gepresenteerd als een cd-boekje, waarin een biograaf het werk beschrijft van een componist. `Maar zonder de auditieve variant is Simon Silber: Works for Solo Piano niet alleen een sterke roman' zo schreef Toef Jaeger, `maar ook een geslaagd voorbeeld van conceptuele kunst' (Boeken, 07.06.02).

Reid, Geleijnse & Van Tol: Fokke & Sukke. Het afzien van 2003,

De Harmonie, 112 blz. euro 8,60

De jaarlijkse bundel tekeningen waarin Fokke & Sukke hun commentaar geven op de samenleving.

August Strindberg: De zoon van een dienstbode (Tjänstekvinnans son en Jäsningstiden).

Vert. Rita Törnqvist-Verschuur,

Atlas, 416 blz. euro 24,90

De Zweedse toneel- en romanschrijver August Strindberg (1849-1912) heeft zich als zoon van een dienstbode altijd de `mindere' gevoeld. In deze autobiografie doet hij verslag van zijn wrok jegens de hogere klasse en zijn haat tegenover de lagere.

Stefan Themerson: Woeff Woeff en ander proza. Vert. Ronald Jonkers, Nicolaas Matsier en Hans Kloos,

De Bezige Bij, 572 blz. euro 34,50

Vrijheid, menselijke waardigheid en het belang van fatsoen zijn de grote thema's van de Pools-Engelse schrijver, filmer en uitgever Stefan Themerson (1910-1988). Deze verzamelbundel, samengesteld door Nicolaas Matsier en K. Michel, bevat ook een biografische essay van Nicolas Wadley, de briefwisseling tussen Themerson en zijn vrouw, beeldend kunstenaar, Franciszka, de correspondentie tussen Themerson en Bertrand Russell, en een gesprek met Nicolaas Matsier.

Karin Slaughter: Een lichte koude huivering (A Faint Cold Fear). Vert. Paul Syrier. Cargo, 424 blz. euro 18,90

Kinderarts/lijkschouwer Sara Linton, haar ex-man en politiechef Jeffrey Tolliver en oud-rechercheur Lena Adams onderzoeken de mysterieuze zelfmoorden van enkele studenten op een campus. Derde thriller van de Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter die zich, net als Nachtschade en Zoenoffer (een `razend spannende roman', aldus Ingrid van Frankenhuijzen), afspeelt in het fictieve dorpje Grant County (Boeken, 20.06.03).

ENGELSE POCKETS

Nicci Gerrard: Things We Knew Were True. Penguin Books, 310 blz. euro 11,–

De soloroman van Nicci Gerrard, de vrouwelijke helft van het succesvolle schrijversechtpaar Nicci French gaat over de verwerking van een zelfmoord van een vader door zijn drie dochters. De roman `is zo verbijsterend slecht, dat de lezer er pijnlijk op gewezen wordt dat als twee mensen samen iets moois maken, dat niet hoeft te betekenen dat ieder afzonderlijk dat ook kan' schreef Stine Jensen (Boeken, 07.03.03).

V.S. Naipaul: The Writer and the World. Picador, 524 blz. euro 14,50

Een selectie uit veertig jaar reportages en beschouwingen van schrijver en Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul met een voorwoord van de Indiase schrijver Pankaj Mishra. `Omdat Naipauls literaire stijl zo beheerst en streng is, wars van prekerigheid of moralisme, komen zijn boutades vaak minder hard aan', schreef Sjoerd de Jong. `Maar ze staan er wel, en ze zijn vaak, juist in hun achteloosheid, niet minder discutabel (Boeken, 22.11.02).