Operatie Acoustic Kitty

Misschien is het wel het vreemdste project uit de geschiedenis van de spionage. In de jaren zestig hadden de Amerikanen het plan om een kat in te zetten als spion.

Het idee was om een afluisterapparatuur in zijn buik te stoppen en hem los te laten bij spionnen of gebouwen. Een kat komt immers op plaatsen waar een gewone spion geen toegang krijgt. Bijvoorbeeld op daken en langs vensters van gebouwen. Of kopjesgevend tegen de benen van twee Russen die in het park een geheim overleg voeren. Zo kon je dus heel wat te weten komen. Maar zou het ook echt werken?

Dat was inderdaad nog een heel probleem. Allereerst moest de kat geopereerd worden en afluisterapparatuur in zijn buik krijgen. Dat was natuurlijk niet zomaar een apparaatje. De microfoon moest zo krachtig zijn dat hij geluiden door de ramen van gebouwen kon opvangen. En tegelijk mocht het ook niet het geknor en gerommel in de maag van de kat laten horen. Bovendien moest het een goede zender hebben met een grote antenne. Maar daar is elke kat goed voor uitgerust: een staart is een perfecte plaats voor een antenne. Het werkte. Al moest het lastigste nog komen.

Want een hond kun je nog wel kunstjes leren, maar bij katten is dat een stuk lastiger. Ze doen bijna nooit wat je wilt. Maar uiteindelijk, na een paar jaar uitvoerige training werkte de kat een beetje mee. Tenzij hij honger had of achter de dames aanging. Dan vergat hij zijn missie en ging op weg naar een vuilnisbak of een van de Moskouse zwerfpoezen. Met veel pijn en moeite bedachten ze daar een oplossing voor. Een zendertje en een draadje waarmee ze hem konden laten doen wat ze wilden. Acoustic Kitty, zoals de kat werd genoemd, was daarmee de eerste radiografisch bestuurbare kat ter wereld.

Na vijf jaar trainen en vele miljoenen dollars aan apparatuur en onderzoek was de kat eindelijk klaar voor zijn eerste opdracht. Vol verwachting brachten ze hem naar een park waar veel Russische spionnen kwamen. Daar viel ongetwijfeld genoeg te horen. Maar de kat was nog niet los of het ging mis. Het beest keek niet uit en werd direct vermorzeld onder een taxi. Van het dure spionageproject was in één klap niet veel meer over dan een plat vachtje waar wat ijzerdraadjes uitstaken. Een kat heeft negen levens zeggen ze wel eens, maar deze niet.