Oliebollen vergiftiging

Omdat mijn buurjongen Jantje een vuurpijl in zijn oog had gekregen, mocht ik van mijn moeder geen vuurwerk kopen. ,,Veel te gevaarlijk'', zei ze.

Het zag er dus naar uit dat ik het nieuwe jaar met sterretjes zou moeten begroeten. En daar had ik helemaal geen zin in, omdat ik er stom zou uitzien te midden van alle kinderen die wel kanonslagen en vuurpijlen mochten afsteken. Sterretjes zijn niets voor echte jongens.

Op oudejaarsdag was het zover: mijn moeder kwam de kamer binnen met een pak reuzensterretjes. ,,Zijn ze niet mooi en groot?'' riep ze opgewekt. Ik vond er niets aan en kon wel huilen. Gelukkig ging ze toen de rest van de middag oliebollen bakken.

Die avond kwamen mijn oom en tante op bezoek. Op tafel stond een enorme schaal met oliebollen. Mijn moeder had blijkbaar niet kunnen stoppen met bakken. Toen het bijna twaalf uur was, haalde mijn oom de champagnefles uit de ijskast. Ik voelde me ineens nog ongelukkiger dan ik al was, omdat het grote vuurwerk-afsteken zo dadelijk zou beginnen en ik mezelf al met die stomme sterretjes bezig zag. Toch kon ik de klok niet stilzetten en werd het nieuwjaar.

Nadat we elkaar veel geluk hadden gewenst, was het tijd om naar buiten te gaan. ,,Gaan jullie maar alvast'', zei ik. ,,Ik eet nog even mijn oliebol op.''

,,Laat ons nu niet te lang wachten'', zei mijn moeder. ,,Ik wil zo graag zo'n sterretje zien branden.'' Toen bedacht ik iets briljants en zei: ,,Steken jullie er maar alvast een aan.''

Ze gingen naar buiten en ik at mijn oliebol op om me voor te bereiden op straks. Ik keek uit het raam om te zien wat er op straat gebeurde. Overal ontplofte het mooiste vuurwerk. De hemel was een sprookje. Voor mij was er geen plaats in die wereld, en dat kwam allemaal door die sterretjes. Toen ik mijn moeder, oom en tante ieder met twee spetterende sterretjes in hun handen zag staan, wist ik wat ik moest doen: binnenblijven en tijd rekken door zo lang mogelijk oliebollen te eten totdat ik er misselijk van werd en de sterretjes op waren.

De volgende dag was ik zo ziek als ik nog nooit ben geweest. Maar dat had ik er wel voor over. Want ik heb liever oliebollenvergiftiging dan dat ze me met een sterretje op straat zien.

    • Michel Krielaars