Nieuwjaarsconcert vol lof voor mama

In de normale agenda van 2004 laat moederdag nog even op zich wachten, maar het traditionele Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble nam gisterenmiddag alvast een uitbundig voorschot op die dag. Het concert, met `mama' als thema, werd zelfs bijgewoond door een lookalike van dé moeder van 2003, Prinses Máxima, die vanaf het frontbalkon ingetogen wuifde naar alle blazers en trotse medemoeders van musicerende kinderen op het podium.

Al bijna veertig jaar bestaat het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble, maar de `Mama'-aflevering van 2004 was allesbehalve grijs. Met een volle zaal vol gezinnen en, onder veel meer, ook zeer jonge componisten en musici op het podium, waren afwisseling, vaart en spontaniteit opnieuw de pijlers van een spetterend feestprogramma. Daarin was de apotheose niet zozeer de wat plichtmatige dans op een `Mama'-remix van DJ Joost van Bellen of de swingende stofzuigermuziek van David Dramm, maar de zeer diverse kinderbijdragen over het thema `moeder'.

Uit 85 inzendingen selecteerde het Blazersensemble vier piepjonge componisten, met Eline Hofstra (12) als jongste. Ontroerend muzikaal was haar Viento del Sur (Zuidenwind), waarin zij zelf op gitaar soleerde in melancholiek meanderende melodieën vol warmbloedig Spaans temperament. Indrukwekkend uitgebalanceerd was de bijdrage van oudste deelnemer Christian Kooiman (18), in wiens eigenhandig geïnstrumenteerde Portrait musical – sur la mère qui donne le ton elegische passages, treurtrompetten en een prachtige althobosolo soepel aaneen waren geknoopt.

Precies tegenovergesteld maar evenzeer recht-door-zee was het optreden van het rapduo HuFF, waarin Sander Blommaert (15) en Ruben Nijssen (15) moeders aanspraken vanuit puberperspectief: ,,Meid, de reden dat jij nu lijdt, is overbezorgdheid!'' Hun vijf leeftijdsgenoten van de aanstekelijke jazz/fusionband Just Jammin' namen het moederthema minder letterlijk: hun stuk The Mother was een blues en ,,de blues is de moeder van alle moderne muziek.''

Zo traditioneel als het Nieuwjaarsconcert zelf, is ook de overdadige parade van deelnemende artiesten. Exotisch was de bijdrage van Ngqoko boventoonzangers met hun kalebasmonochorden (uhadi), knetterend en jaloersmakend charismatisch souldiva Autumn Leaves die Hip Shakin' Mama zong en was. De jonge kleinkunstenares Maartje Teussink (24) beschikte over een gave, krachtige en extreem veelzijdige stem, waarmee ze de zaal muisstil kreeg in een Twents `sloapleedke'. In overdaad en uitbundigheid bood het Nieuwjaarsconcert een carnavalesk swingend begin van 2004.

Concert: Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble. Gehoord: 1/1 Concertgebouw, Amsterdam.