Nieuwe leider Griekse Pasok

Een tweemanschap moet de Griekse sociaal-democratische regeringspartij PASOK in maart naar een nieuwe verkiezingszege voeren. Kostas Simitis (67) blijft premier, maar het partijvoorzitterschap zal worden bekleed door de minister van Buitenlandse Zaken, Jorgos Papandreou (54), die in geval van een overwinning, bij vervroegde parlementsverkiezingen in maart, ook de nieuwe regering zal leiden.

Van zulk een machtsverdeling (dyarchia) is Simitis altijd een tegenstander geweest, maar nu ziet hij er de voordelen van in. In peilingen houdt de PASOK al bijna een jaar een achterstand van zeven à acht punten op de oppositionele rechtse partij Nieuwe Democratie (ND). De aanzienlijke loons- en pensioensverhogingingen die premier in het najaar aankondigde hebben daarin geen enkele verandering gebracht.

De PASOK leek rechtstreeks af te stevenen op een nederlaag bij de verkiezingen die uiterlijk op 2 mei moeten worden gehouden. Simitis behield weliswaar 2 punten voorsprong op ND-leider Konstandinos Karamanlis als het ging om de vraag `Wie is de meest geschikte premier'. Dat werd maandenlang beschouwd als het meest formidabele wapen waarover de PASOK nog beschikte. Maar Papandreou blijft de populairste politicus van het land, en wordt ook in kringen van de oppositie gezien als een gevaarlijker rivaal voor de ND.

Deze zal nu haar verkiezingscampagne moeten afstemmen op de nieuwe situatie. Ook kan hem gebrek aan ervaring worden aangewreven op alle terreinen behalve op buitenlandse zaken en onderwijs. `De bloempot' wordt alweer tegen hem uitgespeeld, te weten zijn ooit eens afgestoken pleidooi voor vrije handel in softdrugs en voor de vrijheid, zelf marihuana te telen `in bloempotten', ten slotte hoort men nu al van rechts dat er een `dynastie' dreigt te ontstaan: zowel de grootvader als de vader van Jorgos zijn premier geweest. De verkiezingsstrijd zal wederom gaan tussen een Papandreou en een Karamanlis, net als in 1963, toen de oom van de huidige oppositieleider aan de macht was.