Kiplagat verrast met sterke cross

Sinds langeafstandsloopster Lornah Kiplagat het Nederlands paspoort in haar bezit heeft en zich heeft geplaatst voor de Olympische Spelen van Athene presteert ze voortreffelijk. Op oudejaarsdag won zij, vooral tot haar eigen verbazing, de Sylvestercross in Soest.

Kiplagat had zich ingeschreven uit trainingsoverwegingen. Sinds haar derde plaats in de marathon van New York op 2 november heeft zij vooral veel rust genomen. Haar geringe trainingsarbeid heeft tot Kiplagats verbazing niet tot ingrijpend niveauverlies geleid, want in Soest versloeg de uit Kenia afkomstige atlete in de veldloop over zes kilometer sterke loopsters, zoals haar voormalige landgenote Viola Kibiwott (tweede), Irma Heeren (derde) en Nadja Wijenberg (vierde). Kiplagat liep bovendien een acceptabele tijd van 21,54 minuten.

Voor Kiplagat staan de komende maanden volledig in het teken van de Olympische Spelen, waar zij met grote ambities op de 10.000 meter start. Bij de wereldkampioenschappen, vorig jaar zomer in Parijs, werd zij als geroutineerd wegatlete met relatief weinig ervaring op de baan vierde op de 10.000 meter. De eerste wedstrijd waarin zij als Nederlandse uitkwam leverde haar meteen een Nederlands record op.

Haar programma tot augustus is volledig afgestemd op de olympische wedstrijd. Kiplagat verblijft vanaf half januari voor zes weken in Albuquerque in de Amerikaanse staat New Mexico. Zij sluit die (hoogte)stage af met een stratenwedstrijd over tien kilometer in Puerto Rico, waar zij de Britse Paula Radcliffe als tegenstandster zal treffen. Aansluitend wil ze deelnemen aan de wereldkampioenschappen veldlopen, die in het weekeinde van 20 en 21 maart in Brussel worden gehouden.

In tegenstelling tot Kamiel Maase heeft Kiplagat haar keus voor `Athene' al gemaakt. Voor haar geen marathon, ook al behoort ze op die discipline tot de besten ter wereld. Kiplagat denkt meer medaillekansen te hebben op de 10.000 meter, temeer omdat Radcliffe voor de marathon kiest. Deels betreurt Kiplagat die keus, omdat zij samen met de Britse de Ethiopische concurrentie makkelijker stuk zou kunnen lopen.

Maase, die achter de Keniaan Luke Kibet tweede werd in de Sylvestercross, heeft nog niet besloten of hij bij de Olympische Spelen de 10.000 meter of de marathon zal lopen. Hij wil deze maand op een trainingskamp in Portugal in samenspraak met zijn coach Bram Wassenaar de knoop doorhakken. Met de concurrentie van Afrikanen heeft Maase onder normale omstandigheden weinig kans op een medaille op de 10.000 meter. Op de marahton geldt hij als een outsider. Nadeel van die afstand is de hitte in augustus, die naar verwachting van de olympische marathon een moordend zware wedstrijd zal maken.