Jamai eindigt als laatste bij World Idols

Jamai Loman is de grote verliezer geworden van World Idols, de internationale finale van de Idols-talentenjachten die het afgelopen jaar in elf landen werden gehouden. De 17-jarige zanger, die in maart de Nederlandse editie won, belandde op de elfde plaats. De strijd werd gewonnen door de 25-jarige ex-loodgieter Kurt Nilsen uit Noorwegen.

World Idols bestond uit twee uitzendingen, die in Nederland door RTL4 werden uitgezonden. Vorige week traden de finalisten op, waarna een internationale jury commentaar gaf. Toen al zette jurylid Simon Cowell de toon. ,,Er is niets unieks aan je stem,'' zei hij tegen Jamai, die meedeed met de Elton John-hit Sorry seems to be the hardest word, waarmee hij de Nederlandse finale won. ,,Je bent niet meer dan een goede amateur. Wat doe je hier?''

Gisteravond werd in een tweede show bekend hoe het publiek in de elf deelnemende landen heeft gestemd. De kijkers konden via sms stemmen op de kandidaten uit de andere deelnemende landen. Ze konden niet op landgenoten stemmen; die kregen automatisch het maximale aantal punten. RTL4 wil niet zeggen hoeveel mensen in Nederland hebben gestemd. ,,Dat is bedrijfsgevoelige informatie'', aldus een woordvoerder. Ook het totale aantal stemmers is onbekend.

Voor bijna alle landen was Nilsen die het lied Beautiful day van de Ierse rockband U2 zong de beste. Het Amerikaanse zangeresje Kelly Clarkson, dat door velen als winnares was getipt, eindigde als tweede. Derde werd de Belg Peter Evrard. De uitslag was teleurstellend voor de Brit Will Young, de eerste Idols-winnaar ter wereld, die in eigen land al twee hits op zijn naam heeft staan. Hier werd hij vijfde.

In bijna alle landen zijn de voorrondes voor een tweede Idols-editie begonnen.