Jaarwisseling verloopt bijna overal rustig

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar is volgens de politie op enkele relletjes en branden na over het algemeen rustig verlopen. Bij het afsteken van vuurwerk viel één dode, een 39-jarige man uit Katwijk.

De mobiele eenheid (ME) kwam bij jaarwisseling onder meer in actie in Maassluis, Bleiswijk en Stad aan het Haringvliet, waar kerstbomenbranden uit de hand liepen. In Amsterdam was het overal rustig, ook in de wijk Floradorp, waar voor grote onrust werd gevreesd.

Zoals in voorgaande jaren was het rond de jaarwisseling wel zeer onrustig in de Haarlemse Parkwijk, waar politie en brandweer werden beschoten met vuurpijlen en bekogeld met stenen. De ME moest straten afzetten om de brandweer te beschermen. Drie mensen raakten gewond door vuurwerk, van wie er één drie vingers is kwijtgeraakt.

Bij het afsteken van vuurwerk woensdagavond raakte een basisschool in de Heerlense wijk Zeswegen in brand. Een groep met vuurwerk bewapende jongeren hinderde de brandweer bij het blussen van het vuur, waarop de brandweermannen de jongeren met hun waterslangen op afstand hielden. Later trad de politie met honden op om de jongeren uit de buurt te houden. In Zwijndrecht werd een geldautomaat in brand gestoken, die daarop explodeerde. De politie hield vier mannen met explosieven en brandstof aan.

Een 49-jarige man uit de Groningse wijk Hoogkerk raakte ernstig gewond nadat een `signaalraket', die in Nederland verboden is, in zijn hand was ontploft. Hij raakte zijn hand en een deel van zijn onderarm kwijt.

Een 40-jarige Bredanaar heeft een oog verloren. Volgens de politie zat hij boven een doos vuurwerk gehurkt toen die plotseling ontplofte. Een vrouw uit Middelburg is ernstig gewond geraakt toen een vuurpijl in haar woning terechtkwam. In de Hildebrandstraat in Den Haag brandde een voertuig volledig uit toen een lawinepijl onder de wagen ontplofte. Door nog niet vastgestelde oorzaak vloog in Enschede een studentenflat in brand. In Dordrecht werd een leeg partycentrum door brand verwoest, nadat een vuurpijl het rieten dak had getroffen.

De jaarwisseling heeft in Nederland ten minste vier mensen het leven gekost, in één geval door vuurwerk. De 39-jarige man uit Katwijk kwam om omdat vuurwerk meteen na het afsteken ontplofte. Waarschijnlijk ging het om illegaal vuurwerk. De andere doden waren verekeersslachtoffers.